Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Paket_Ukrepov_Porodniski_Dopust_Bruselj
V EU daljši porodniški dopust

ponedeljek, 20. oktober 2008 @ 22:53 CEST

Uporabnik: Sonce

Evropska komisija je predstavila paket ukrepov za izboljšanje ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem (predvsem žensk). Paket med drugim predlaga daljši porodniški dopust, izboljšal pa naj bi se tudi položaj samozaposlenih žensk, ki naj bi imele enak dostop do njega, če bi želele. Porodniški dopust bi se podaljšal s 14 na 18 tednov.

Novosti paketa je v Bruslju predstavil evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti Vladimir Špidla. Dejal je, da naj bi se porodniški dopust podaljšal na omenjenih 18 tednov - trenutno stanje v posameznih državah članicah EU je zelo različno - 18 tednov porodniškega dopusta velja v 13 državah članicah. Komisija pa priporoča 100-odstotno nadomestilo plače med porodniškim dopustom.

Lahko bi se odločili tudi za bolniški dopust, saj včasih zneski plačila med porodniškim in bolniškim dopustom niso enaki, je pojasnil Špidla. Del svežnja je po njegovih besedah tudi povečana fleksibilnost pri izvajanju obdobja porodniškega dopusta. Tako bi bil obvezen le 6-tedenski dopust po rojstvu otroka, za preostali dopust pa bi se lahko ženske same odločile, kako bi ga izkoristile.

Ob tem je komisar še opozoril, da delodajalci ne bi mogli predvideti predhodne odpustitve ženske, ki je na porodniškem dopustu. Dogajalo se je namreč, da je ženska z dnem poroda izgubila delo, kar naj bi sedaj preprečili. V Bruslju še poudarjajo, da so države članice z najvišjimi stopnjami rodnosti tiste, ki so naredile največ za izboljšanje ravnotežja med poklicnim in zasebnim življenjem staršev ter imajo visoko stopnjo zaposlenosti žensk.

V Sloveniji trenutno 15 tednov porodniškega dopusta

Po slovenski zakonodaji porodniški dopust traja 105 dni (kar je enako 15 tednov), ženska pa ga mora nastopiti 28 dni pred predvidenim datumom poroda, ki ga določi ginekolog. Če mati ne nastopi porodniškega dopusta 28 dni pred predvidenim datumom poroda, neizrabljenega dela ne more izrabiti po otrokovem rojstvu, razen če je porod nastopil pred predvidenim datumom. Poleg tega velja v Sloveniji še dopust za nego in varstvo otroka, ki traja praviloma 260 dni.

Vir: slowwwenia.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Paket_Ukrepov_Porodniski_Dopust_BruseljDomov
Powered By GeekLog