Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Otroci-Sladkor-Sadne-Kasice-Dojencki
Sadne kašice za male otroke

torek, 16. avgust 2016 @ 12:04 CEST

Uporabnik: Sonce

Koncesija za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev

Sadne kašice za male otroke: Zaradi naravno prisotnega sladkorja niso primerne kot samostojen obrok za dojenčke

Po sadnih kašicah poseže marsikatera mamica, saj so priročne in dostopne. Tokrat so na MIPORJu v okviru primerjalnega ocenjevanja preverili, kaj po navedbah proizvajalcev izbrane jabolčne kašice pravzaprav vsebujejo. Ugotovili so, da je le en izdelek narejen izključno iz jabolk, trem pa je poleg jabolk dodan vitamin C. Ostali izdelki vsebujejo še druge sestavine, najpogosteje: riževo moko in vodo. Ker je sadna kašica presladka kot samostojna jed,  strokovnjaki priporočajo, da sadje predstavlja polovico popoldanskega obroka, drugo polovico pa žita. Nasploh pa naj starši ne hitijo z dopolnilno hrano, saj je za dojenčke izključno dojenje najboljša hrana do 6 meseca.

Primerjalno ocenjevanje sadnih kašic za male otroke je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si.

Kašice za male otroke se na trgovskih policah nahajajo na posebnem oddelku za otroško hrano. V ocenjevanje pa so na MIPORju vključili deset vzorcev najbolj priljubljenih jabolčnih sadnih kašic poznanih blagovnih znamk otroške hrane in izbranih trgovskih znamk.

Pa so v jabolčnih kašicah res le jabolka?
»Iz seznama sestavin potrošniki lahko hitro ugotovijo, da je sestava sadnih jabolčnih kašic lahko zelo različna. Sadje predstavlja od dobrih 50 do 100 % izdelka. Le en od pregledanih izdelkov je narejen izključno iz jabolk, trem pa je poleg jabolk dodan vitamin C. Ostali izdelki pa vsebujejo še druge sestavine, najpogosteje: riževo moko in vodo. Aditiv smo opazili le v eni kašici, in sicer je dodana citronska kislina kot sredstvo za uravnavanje kislosti,« je ponovno izpostavila pomen branja hranilne tabele in sestavin na izdelku, Nika Kremić, prehranska strokovnjakinja.

Z eno kašico tudi do 115 % dnevno priporočene količine sladkorja
Pogled na hranilno tabelo jabolčnih sadnih kašic razkrije, da vsebujejo največ ogljikovih hidratov, malo beljakovin in maščob in približno 1 g prehranskih vlaknin na 100 g kaše. »V večini kašice vsebujejo sladkor fruktozo iz jabolk in jabolčnega soka. En izdelek pa ima dodan tudi sladkor, kar še poveča količino sladkorjev v kašici, ki kot dodatek niso dovoljeni za dojenčke v večji količini kot bi ga dojenček dobil v tem obroku z materinim mlekom. A materino mleko vsebuje približno 7 gramov sladkorja (laktoze) v 100 gramih mleka, medtem ko je bilo v pregledanih sadnih kašicah kar med 8,6 do 13 g sladkorja v 100 gramih izdelka,« opozarja Nika Kremić .

Naš nasvet:

· Sadne kašice vsebujejo preveč naravno pristnega sladkorja in niso primerne kot samostojen obrok, ampak le kot dodatek žitni kaši.

· Dojenček ne potrebuje sladic, zato mu v hrano in pijačo ne dodajajte sladkorja. Izdelki, torej tudi sadne kašice, ki vsebujejo dodan sladkor niso primerne za dojenčke (do enega leta).

Ne prezrite – ugotovitve primerjalnega ocenjevanja so dostopne brezplačno, v celoti na www.potrošnikovZOOM.si.

Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (http://www.mgrt.gov.si/).

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Otroci-Sladkor-Sadne-Kasice-DojenckiDomov
Powered By GeekLog