Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Otroci-Meditacija-Ucenje-Zaupanje
Otroci in meditacija

nedelja, 7. september 2014 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Blansh

Če hočete otroke učiti meditacije, morate najprej naučiti sebe. Dovolite otroku, da vas opazuje, kako meditirate ali kako se meditacije učite. Pri tem lahko mirno sedi z vami in sproščeno diha. Kot družina lahko vnesete čas za meditacijo kot sestavni del dneva (najprej nekaj dni na teden, postopoma več). Meditacija lahko postane način kvalitetnega preživljanja časa z otrokom, v katerem se bo gradilo zaupanje in se bo odpiral odnos med vami in otrokom. Sami boste videli, če je otrok pripravljen mirno sedeti.

Ko se bo naučil pogledati navznoter, da bo razumel svoje misli in čustva, se bo hkrati tudi učil prevzemati odgovornost za svoje izkušnje. Pomagajte mu, da bo lahko videl svet skozi svoje oči in ga izkusil z lastnim srcem ter ga učite polno živeti svoje življenje.

Pred tiho meditacijo lahko uporabite tudi aktivne meditacije, ki vključujejo aktivnost, gibanje, prost izraz in veselo igro ter otroku omogočajo, da sprosti v telesu in umu nakopičen stres, da porabi energijo in se pripravi na globoko sprostitev v tišini.

Pogosto je najboljši čas učenja meditacije za majhne otroke pred spanjem. Otrok ne smete v nekaj siliti, če se meditaciji ali načinom sprostitve upirajo, počakajte, da bodo za to pripravljeni. Za začetek je pomembno, da ste z njimi nekaj časa mirno brez dodatnih misli, da se bodo samo navadili izkusiti tih in miren čas. Naj bodo udobno nameščeni, lahko jim pojete ali jim predstavite vizualizacije, v katerih potujejo v kraje, ki so jim znani (odletijo s postelje in nato letijo preko znanih pokrajin, vmes jih sprašujete, kaj občutijo, vidijo, kaj slišijo in kaj okusijo). Čim bolj podroben je vaš opis, močnejša bo izkušnja. Vizualizacija je lahko prava dogodivščina od začetka do konca. Začnite in zaključite meditacijo na enak način, da bo otrokom domača in bo lažje postala njihova vsakodnevna praksa.

Meditacija pred 8. letom starosti

Pred 8. letom meditacija praktično ni potrebna, bolj pomembno je, da meditirate starši in vnašate duhovne kvalitete v svoj dom, saj otroci absorbirajo energije okolja. Če starši vadite katerokoli obliko samorazvoja, živijo otroci v bolj zdravem, sproščenem in zavestnem okolju. Za otroke so v starosti do 8. leta primerne različne vaje sprostitve, npr. da otrok občuti večje sklope telesa (ne posameznih). Razvijajte njegovo zavedanje telesa tako, da naj ostane pri miru dokler ne preštejete do 10 in da nato po vaših navodilih upogne svoje komolce, izravna roke, premakne prste na nogah in podobno. Ko otrok razvije preprosto zavedanje telesa, ga lahko učite poslušanja zunanjih zvokov in vizualizirate izmišljene resničnosti. Berite veliko zgodb, ki spodbujajo domišljijo.

Meditacija od 8. leta do pubertete

V tem obdobju pri otroku skrbite za uravnovešen fizični in mentalni razvoj, kar mu bo omogočilo, da bo bolj pripravljen na izbruhe čustev, želja in pritiske v obdobju pubertete. Meditacija mu lahko pomaga v šoli, da lažje absorbira znanje, razvije sproščeno osredotočenost, dober spomin ter svoje individualne interese. Za to obdobje so primerne vaje, kot je npr. pozdrav soncu, izmenično dihanje skozi obe nosnici (otroka pomiri in uravnovesi), uporaba mantre ter različne vizualizacije.

Meditacija v puberteti

V tem obdobju so primerne vse klasične oblike meditacije, ki podpirajo otrokov razvoj in mu omogočajo, da je sproščen in se z lahkoto skoncentrira na določeno stvar. Primerno je sproščanje telesa po posameznih delih s prenosom zavedanja vedno globlje v dihanje in v svojo notranjost. Čudovite so vizualizacijske tehnike, tehnike za razvoj spomina in mentalne moči kot tudi dihalne meditacije, da so lahko sproščeni in sposobni sprejemanja. Med študijem naj si vzamejo redne produktivne in sproščujoče odmore.

Koristi meditacije so številne.

Meditacija:
- omogoča, da se otroci umirijo in sprostijo, najdejo globok notranji mir in boljše spijo
- omogoča, da se otroci naučijo svojo pozornost prenesti navznoter
- omogoča otrokom, da se povežejo s svojim telesom in z dihanjem ter s svojo notranjo tišino
- omogoča, da lahko otroci odprejo svoje srce in v njem najdejo ljubeč občutek
- pospešuje razvoj otrokove lastne unikatne osebnosti
- omogoča, da se otroci začnejo zavedati, kdo so, kakšni so njihovi darovi, zanimanja in da zaobjamejo svoj multidimenzionalni jaz – meditacija veča pozitivno samopodobo – pozitiven odnos do samega sebe
- deluje proti stresu, agresivnosti, zaskrbljenosti, hiperaktivnosti, paničnim napadom
- uči otroke samozavedanja in jim pomaga bolje razumeti in procesirati njihova čustva in misli, kar vodi do boljšega odnosa z drugimi
- pomaga otrokom razviti notranjo disciplino in sposobnost, da pridobijo dostop do njihovega resničnega bistva in ustvarjalnosti, ljubezen do sebe, stabilnost
- omogoča, da se otroci se lažje koncentrirajo, si lažje zapomnijo stvari in dosegajo boljše šolske rezultate
- pomaga otrokom pri drugih dejavnostih, ki jih želijo izmojstriti
- omogoča večje zdravje uma in telesa, zmanjšan je riziko za morebitne zdravstvene težave
- omogoča, da se otroci lažje spopadajo z življenjskimi izzivi in imajo občutek središča v sebi
- omogoča, da otroci zrastejo v odrasle, ki spoštujejo druge, so skrbni, zaupajo v svoje sposobnosti, živijo z ljubeznijo do sebe in do drugih in so blagoslov za svet

Vir in različne meditacije za otroke na: http://www.blanshcreations.com/kaliria/181-meditacije-za-otroke

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Otroci-Meditacija-Ucenje-ZaupanjeDomov
Powered By GeekLog