Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Okrepitev-Notranja-Moc-Izziv-Lenoba
Kako si okrepiti notranjo moč

torek, 18. oktober 2022 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Ste dovolj močni, se z lahkoto spopadate s vsakodnevnimi izzivi? Če se obremenjujete za vsako malenkost, je čas, da se posvetite krepitvi svoje notranje moči. Tu je nekaj nasvetov.

Učvrstimo svoje telo
Skrb za naše telo naj postane prioriteta. Utrjeno in močno telo nam bo dalo moč, z rekreacijo pa bomo okrepili tudi voljo in odločnost. Vsak napredek in vsaka sprememba na telesu bosta dala nov zagon in novo energijo. Večja ko bo učvrščenost telesa, manjši bodo vzgibi po prepuščanju, lenobi in odlašanju.

Zjutraj deset minut za umiritev in povezanost s seboj

Preden stopimo izzivom novega dne naproti, si vzemimo vsaj deset minut, ki jih posvetimo samo sebi. Izkoristimo jih za nežno pretegovanje telesa ter masiranje obraza in lasišča. S tem bomo spodbudili energijo, ki bo v hipu poživila naše telo. Nato se usedimo, zamižimo in usmerimo pozornost v svojo notranjost. Najhitreje se umirimo tako, da pozornost usmerimo k dihanju. Če je to plitvo in hitro, ga zavestno umirimo in poglobimo. Nekaj vdihov in izdihov in v trenutku bo um umirjen, mi pa se bomo počutili osredotočene.

Stvari si ne jemljimo preveč k srcu

Kadar se stvari ne odvijejo tako, kot smo pričakovali in si želeli, si tega ne jemljimo preveč k srcu. Sprejmimo odgovornost za morebitne napake in se iz njih kaj naučimo, ne pa je obrniti proti sebi ter se kaznovati z občutkom krivde in grajanjem. To nam bo samo jemalo energijo in preprečevalo, da bi na dogodek gledali z distanco. Vse, kar se zgodi, se zgodi zato, da ob tem rastemo, se spoznavamo in dobimo nove izkušnje, ki  nam pomagajo bolje načrtovati dogodke.

Vsak dan si zadajmo nov izziv

Naj bo poslovni ali osebni, le prek izkušenj bomo rasli in se učili novih veščin, ki nam bodo pomagale do večjega občutenja sebe, svoje moči in usmerjanja svojega življenja, kot si želimo. Območje udobja nam sicer daje prijeten občutek varnosti, po drugi strani pa v njej stagniramo in dovolimo, da življenje teče mimo nas.

Svoje misli in občutke imejmo pod nadzorom

Mi smo tisti, ki upravljamo svoje misli in čustva, in ne obratno. Čeprav imamo velikokrat občutek, da smo ujeti v premlevanje uma, smo mi tisti, ki imamo moč, da rečemo stop. Bodimo pozorni, kaj nam um plete ter kako se odzivamo na določene ljudi in dogodke. Ne dovolimo prepustiti se toku premlevanja uma, temveč ga zavestno usmerimo tja, kamor želimo. Ko imamo misli pod nadzorom, imamo pod nadzorom tudi čustva in tako ne zapademo v različna stanja, ki nas delajo jezne, živčne, nemočne. Zgolj z nadzorom svojega telesa in uma bomo imeli nadzor nad potekom svojega življenja, v katerem ne bomo le marioneta, ki se zgolj prepušča toku, temveč bomo tok življenja usmerjali sami.

Vse okoli sebe dojemajmo kot enakovredne

Ne dovolimo si, da izgubljamo notranjo moč ob ljudeh, ki jih dojemamo avtoritativno ali do njih čutimo strahospoštovanje. Nihče ni bolj ali manj pomemben od nas, pomemben je zgolj odnos, ki ga gojimo do tega človeka. Če ob kom začutimo, da se ne obnašamo tako, kot bi si sami želeli, in nismo sproščeni, poiščimo vzroke za takšno obnašanje. Poglejmo, kakšne misli in občutki se porajajo v nas, ko pomislimo na tega človeka, in ocenimo, ali so oblikovani na podlagi realnih zaznav ali pa se zadaj skriva zgolj strah.

Spoštujmo sebe in svet okoli sebe

Spoštovanje naj se začne pri nas, sprejmimo se takšne, kakršni smo, z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. In sprejmimo svet okoli sebe. Ne trudimo se ga spreminjati, temveč spreminjajmo sebe. Z drugimi besedami: ne iščimo napak pri drugih, jih kritizirati in se nanje jeziti. Kadar se zalotimo, da nas zmoti navada ali obnašanje nekoga, se vprašajmo, kaj nam kaže, kje je del njegovega obnašanja v nas. Ljudje so naša ogledala, odnosi pa odličen poligon za našo osebno rast in spoznavanje.

Bodimo zvesti sami sebi

Vrednote so temelj našega delovanja. So tisto, v kar verjamemo in kar nas žene naprej. So kompas našega življenja, zato je prav, da jih upoštevamo in s tem ohranimo zvestobo samemu sebi. Ne dovolimo, da se razvrednotimo zaradi materialnih stvari, ki nam prinašajo zgolj kratkotrajno zadovoljstvo, temveč poslušajmo svoje srce, kaj si resnično želi, in temu sledimo, še pišejo na žurnal24.si.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Okrepitev-Notranja-Moc-Izziv-LenobaDomov
Powered By GeekLog