Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Okostnjak-Omara-Napoved-Odstrtje
Okostnjaki še vedno padajo iz omar

ponedeljek, 31. december 2012 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Bern Jurečič v novi številki Karme plus

Zanimanje po astroloških in drugih napovedih zlepa ni bilo tako prisotno kot na koncu letošnjega leta. Razloga za to sta dva: medijsko razvpiti "konec sveta" in pa vsesplošen padec principov, s katerimi smo dokaj dobro živeli zadnjih nekaj desetletij, a smo jih v zadnjem času izgubili, na primer varnost, (več ali manj) breskrbni jutri, finance, zaupanje in podobno.

Človek se v svoj jutrišnji dan – in s tem še posebej v leto, ki se odpira pred nami – ozira z vse večjo zaskrbljenostjo in si zato logično želi vsaj kakega, četudi zelo majhnega odstrtja "resnice" o tem, ali se bodo trendi le kako obrnili navzgor.

Med predvidi za leto 2012 smo zapisali tudi naslednje:
"Ker nima dobrega položaja, bomo v zvezi z Merkurjem za leto 2012 zapisali tudi lastnosti, kot so na primer blefiranje, zvitost, nepremišljenost, površnost, ignoranca, nemir, ostrina, pomanjkanje samokontrole, posploševanje in še kaj bi se našlo. Ker pa gre pri omenjenem kvadratu z Marsom za najbolj natančen medplanetarni odnos te astrološke karte, si oglejmo, kaj najdemo med primernimi opisi prav za to leto: razsipavanja mentalne energije, nevarna nestrpnost, nepozornost na besede in pomanjkanje vsakršne empatije, poleg tega pa jezljivost, impulzivnost, napadalnost namesto obrambe ali dogovora."
Šlo je namreč za t.im. Merkurjevo leto, zaradi česar je treba ta planet pogledati bolj natančno, poleg vsega pa je tvoril v horoskopu leta tudi najbolj natančen aspekt s kakim drugim planetom, napeti kvadrat z Marsom. Lahko si priznamo, da smo bili marsičesa zgoraj napisanega v letu 2012 deležni v znatni meri …

TREND NOVOSTI, UPORA, MNENJA ULICE

Leto 2013 je povezano z Luno. V stari kaldejski vrsti planetov si tedaj znanih sedem planetov sledi po vrsti od Saturna do Lune, v obratnem vrstnem redu po hitrosti posameznih teles. Potem se vrsta začne znova, se pravi, da bo leto 2014 "Saturnovo" …

Luna med elementi horoskopa ni uvrščena med "ugodne" ali med "neugodne" planete, kar je logično, saj je med vsemi najbolj podložna menam, opaznim tudi z očesom. Se pravi, da je njen vpliv odvisen od celotne slike, med drugim tudi od povezav z drugimi elementi, se pravi planeti in drugimi pomembnimi točkami v horoskopu. V karti za leto 2013 je postavljena v znamenje Leva, kar prinaša dramo in veliko energije. Tudi je postavljena zelo visoko na nebo, v enajsto astrološko hišo, ki govori o vizijah in perspektivah, ki se zaradi tega postavljajo v prvo vrsto naših (človekovih) prioritet v naslednjem letu. Da pa bi to dosegli, bo potrebnega veliko dela.

Leto 2013 se je v bistvu začelo že na koncu predhodnega leta. Za novembrski mrk je bilo z več strani najavljeno, da bo prinesel gibanje, ki bo pomenilo prevetritev, premike, spremembe, in tako se je tudi zgodilo. Še več, Saturnov vstop v Škorpijona v začetku oktobra 2012 je združil dve močni energiji, Saturnovo in Plutonovo, kajti ta planeta si po načelu vzajemnosti dajeta moč, postavljena pa sta v najbolj trda in zahtevna znaka, v Škorpijona in Kozoroga. Bi se od njiju lahko pričakovalo razcvet, blaginjo, finančni vzpon, mir, lepe perspektive? Hm, od njiju pač ne. Namesto tega imamo upore, zaostritve, demonstracije, iskanje novih možnosti in istočasno preprečevanje, da bi do tega prišlo, vedno nove poskuse omejevanja (internet) in še nekaj zelo specifičnega – padanje okostnjakov iz omar. Koliko je prav tega po vsem svetu!

V letu 2013 se bo ta trend nadaljeval in razvijal, razpletal. V horoskopu leta je videti neprilagojenost velikih planetov, poleg omenjenih dveh še Jupitra, se pravi, da bodo ideje za rešitev znane, izrečene, objavljene, in vendar bo odpor do sprememb zelo velik. Prilagoditve so zelo lepa reč, dokler kdo ne mora odstopiti od svojih stališč ali pa bonitet, ki jih uživa …
Najnatančnejši aspekt v karti se je ustvaril med Marsom in Uranom, čemur bi lahko rekli "originalnost intelekta", brstenje in razvijanje novih po eni strani idej, kako bi se dalo spremeniti neugoden tok, po drugi strani pa povezav med ljudmi, ki bodo – razočarani v vse večji nadzor nad komunikacijskimi možnostmi – iskali nove variante za izmenjavo mnenj in iskanje konsenza.

BUJENJE NARODA, BUJENJE ŽENSKE

Že omenjeni lunarni položaj je izrednega pomena še z nekaj drugih zornih kotov. V mundani (svetovni) astrologiji (ki se ukvarja z državami, gibanji, svetovno pomembnimi dogodki in mejniki) Luna predstavlja "narod, ljudstvo", njen tokratni pomen pa zaradi tega pomeni "bujenje naroda" ali pa "porast ljudske veljave". Njen položaj v enajsti hiši si lahko torej mirno raztolmačimo kot "ljudstvo, ki (vedno bolj samozavestno – Lev!) razmišlja o jutri" (ker pač o tem ne razmišljajo tisti, ki bi morali). Ljudska iniciativa, ki se je po vsem svetu pojavila v letu 2012 in se dodobra razmahnila proti koncu leta, bo v 2013 dobila še več elana in možnosti za svoj izraz.

Če pa na Luno gledano skozi prizmo psihološke astrologije, si jo bomo predstavljali kot "ženski princip" v splošnem pomenu besede. Bi to nemara pomenilo, da lahko v letu 2013 pričakujemo, da bodo ženske dobile/pričakale/prevzele višji in vidnejši položaj v družbi? Vsekakor. Še več, ta položaj lahko smiselno povežemo z vstopom "kraljevske" zvezde stalnice Regulus v znamenje Device 21. decembra 2011 (ki je bil poudarjen najprej s trigonoma – ugoden medplanetarni aspekt – s Soncem in Jupitrom, poleg tega pa z neprilagojenim aspektom tako z Venero – žensko boginjo – kot z Uranom, principom sprememb, novosti in osamosvojitve). Ta vstop si lahko razlagamo kot "kralj vlada iz ženskega znamenja", pa tudi kot "kralj daje čast in ugled ženski". Regulus je glavna zvezda ozvezdja Leva – in Luna je v horoskopu leta 2013 prav v tem znamenju!

KRIZA ŠE NI MIMO!

Ob vsem tem povejmo tudi to, da je v horoskopu leta 2013 Sonce, princip energije in obstoja, obremenjeno z bližino Plutona, principa prenove, transformacije, uničenja. Pluton je najpočasnejši v planetarni vrsti, zato je blizu Sonca (ki se ob Novem letu vedno nahaja nekje okoli 10° Kozoroga, odvisno od prestopnih let) kar nekaj let zapored. Približal se mu je že leta 2010, dovolj, da bo prišlo do sprostitve, pa se bo oddaljil v letih 2015 in 2016. V tem času gre Zemlja skozi obdobje prenove, ki jo označuje več astroloških pokazateljev, ne samo Plutonova bližina – na primer sedem kvadratov med Plutonom in Uranom ter "ciklus krize" (v obliki T-kvadrata med težkimi planeti, značilen tudi za krizi v letih koli 1873 in 1929). Zato je iluzorno pričakovati, da je "kriza mimo". Še več, povzročitelji tokratnega padca vrednosti in vrednot so v dosedanji fazi kriznega dogajanja precej dobro preživeli pritiske in strahove, za razliko od prebivalstva, na katerega so prerazporedili ost krize. Zanje glavni udarec šele prihaja, v naslednjem letu. Odtlej bodo šli kazalniki navzgor, kar pomeni, da bomo za leto 2015 že rekli, da "smo zvečine na boljšem", medtem ko nekateri skeptiki, ne samo astrologi in jasnovidci, ampak tudi resni in znani strokovnjaki, ekonomisti, politični analitiki in drugi, pričakujejo, da se bo tokratni krizni čas (sicer z vse manjšo intenzivnostjo) vlekel še vse do leta 2019.

DOGAJANJE PO SVETU IN PRI NAS

Za natančnejše astrološke napovedi bi bilo treba predstaviti še nekaj kart posameznih ključnih dni v letu, na primer obe enakonočni karti, karte vseh petih mrkov v letu 2013 in še več tega, zato omenimo samo nekaj glavnih poudarkov.

"Dogajanje ljudstva" je morda bolj kot drugje po svetu prisotno v Egiptu in astrološka karta te države za sredo februarja res kaže močna trenja, lahko celo neke vrste revolucijo ali vsaj konec viharnega obdobja, ko se bo država lahko obrnila v boljši jutri. Še bolj zgovoren je mrk 20. maja, ki se izjemno natančno (in preteče!) pokriva z nekaterimi neugodnimi pokazatelji v astroloških kartah dveh držav, med katerima napetost narašča in se svet vse bolj boji njunega medsebojnega spopada – v kartah Irana in Izraela. Ne samo v eni, to je še posebej zaskrbljujoče! Kulminacijo napetosti lahko pričakujemo v začetku junija. Da bi iz tega napovedali kar vojno, je preveč pretenciozno, z astrološkega zornega kot je za kaj takega treba narediti dosti obširnejšo analizo, in vendar bo svet tedaj zelo napet. Ali bodo opozorila zalegla? Ali pa bodo stvari šle v tisto smer, ker bodo interesi premočni (spet enkrat!! spomnimo se "nuje" po kemičnem orožju v Iraku, ki ga tam potem ni bilo …)?

Pa pri nas? Pri nas bo pestro še naprej. Verjetno v marcu in juliju si bomo spet sposodili denar, če nas doletijo še kake "stoletne" poplave, si bomo spet rekli, da moramo kaj narediti, ljudstvo bo imelo vedno več (dobrih) idej, ne da bi uspelo prodreti z njimi … Okostnjaki bodo vse bolj padali iz omar, afera patria in afera orožje bosta dobili logični nadaljevanji, težava bo bolj v tujini (kjer se ne bo več dalo tako blefirati in megliti kot doma) kot pri nas, skoraj gotovo pa tudi o aferi bulmastifi še nismo rekli vsega. Dve ključni osebnosti našega političnega prostora bosta vse bolj pod pritiskom, ena skozi celo leto (lahko celo najavimo zaton in umik), druga, bolj trdovratna, pa šele proti koncu leta, a tedaj bolj intenzivno. Sodišče, pričevanja, razsodbe, pestro bo.

In mi, drugi, 99 %? Trendi v letu 2013 sicer še ne bodo šli navzgor, a bistveno slabše kot v preteklem letu ne bo, predvsem zaradi tega, ker je narod začel dvigati glavo – in razmišljati z njo. Povezovanja bo več, svežine idej tudi. Omenjena Mars in Uran bosta prinesla novosti, podjetnost, neodvisnost. Združevanja podobno mislečih. Učili se bomo poslušanja, ne le govorjenja. Finančno lekcijo ("šparanje") smo že vzeli. Nezaposlenost? Statistično se bo spreminjala, ker je treba prikazati uspehe … Spremembe se bodo kazale tudi na pravnem področju, porajali se bodo predlogi nove ureditve in zakonov, ki se jih ne bo dalo več ignorirati; oblast se je v preteklih letih uspavala in podcenila moč mnenja (pregovorno mirne) ulice. Na koncu 2012 to mnenje še ni dovolj definirano, v letu 2013 pa bo s tem že precej drugače …

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Okostnjak-Omara-Napoved-OdstrtjeDomov
Powered By GeekLog