Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Okoljsko_Ozavesceni_Lahka_Oblacila_Trgov
Janina - Ljudem in okolju prijazna oblačila

ponedeljek, 23. junij 2008 @ 10:22 CEST

Uporabnik: Sonce

JANINA - LJUDEM IN OKOLJU PRIJAZNA OBLAČILA

SKOK V POLETJE V OBLAČILIH IZ ORGANSKEGA BOMBAŽA

Ste okoljsko ozaveščeni? Skrbite za okolje? Ločujete odpadke? Ugašate luči in ostale elektronske naprave?


Kaj pa zase? Uporabljate kozmetiko, ki ni škodljiva za vas in je prijaznejša do okolja? Kaj pa oblačila? Se oblačite v oblačila iz naravnih materialov? Pa veste, da je eden izmed »naravnih« materialov, bombaž, poljščina, za pridelavo katere se porabi 10% vseh pesticidov, zaseda pa samo 2,5% vseh kmetijskih površin?

Da se pri predelavi bombaža uporabi kar 8000 različnih kemikalij? Ali veste, da ena majica, če je prana na 60oC, sušena v sušilnem stroju in zlikana, v svojem »življenjskem ciklu« odda 4 kilograme CO2.

TRGOVINA JANINA - OBLAČILA IZ ORGANSKEGA BOMBAŽA
Verjamemo v pravico do izbire. Verjamemo, da s prodajo izdelkov iz organskega bombaža iz pravične trgovine delamo v dobro ljudi in narave. Ponudba trgovine zaenkrat vključuje oblačila in spodnje perilo za moške, ženske in otroke.

V prihodnje jo bomo razširili še na izdelke za dom (brisače, posteljnina, metrsko blago). V kolikor bomo našli tudi druge naravne materiale, za katere bomo dobili zagotovila, da so pridelani na organski  in trajnostni način (svila, lan, konoplja, bambus, volna...), bomo v prodajni program vključili tudi te.

Vabljeni v spletno trgovino www.janina.si

Tudi pri nas je ponudba oblačil iz ekološko pridelanega bombaža vedno večja. Ste se kdaj vprašali, zakaj bi sploh kupili tako oblačilo?

ZAKAJ KUPOVATI OBLAČILA IZ ORGANSKEGA BOMBAŽA
Oznaka »Ekološki bombaž« pomeni, da je bilo vlakno pridelano na ekološki način, predelava pa je klasična. Oznaka »Organski bombaž« pa se nanaša na način, kako je bombaž gojen in predelan. Vključuje pridelavo, predelavo in prodajo in zagotavlja kupcu, da izdelki ne vsebujejo pesticidov, konvencionalno pridelanega bombaža, gensko spremenjenega bombaža, formaldehida, težkih kovin...

Oblačila iz organskega bombaža so pridelana in predelana brez ljudem, živalim in okolju škodljivih kemikalij

1. Gojenje organsko pridelanega bombaža je boljše za okolje, pridelovalcem prinaša več    zaslužka in je trajnostno. Pri gojenju se uporablja seme, ki ni obdelano z insekticidi in fungicidi, uporaba gensko spremenjenega semena je prepovedana.

2. Ekološka pridelava izboljša kvaliteto prsti, izboljša biološko raznovrstnost in ne onesnažuje vode in zraka.

3. Organski bombaž se goji v kolobarju, ostale poljščine so za kmeta dodaten vir zaslužka.

4. Večina organsko pridelanega bombaža ne potrebuje namakanja oziroma za namakanje uporabljajo deževnico.

5. Organsko pridelan bombaž je mehkejši, sama vlakna pa kvalitetnejša, saj pri ročnem pobiranju oberejo samo dozorele, zdrave popke.

6. Pri predelavi organskega bombaža se ne uporablja strupenih kemikalij, umetna barvila so testirana v laboratorijih in pazljivo izbrana tako, da imajo kar najmanjši vpliv na uporabnika, na delavca in na okolje.

7. Spodbuja se uporaba naravnih barvil, ki so proizvedena iz lokalnih sestavin (rastlin, mineralov) in ne vsebujejo strupenih kemikalij.

Slabosti
Vzdrževanje Organski bombaž ne vsebuje kemikalij proti mečkanju, zato moramo oblačilo ročno naravnati v prvotno obliko. Barve niso obstojne za sušenje v sušilnem stroju (kar pa pomeni manjšo porabo vode in električne energije).

Transport Izdelki niso izdelani lokalno, v Evropo pridejo iz Afrike, Azije ali Južne Amerike, pri prevozu se raje uporablja ladijski kot letalski prevoz, to pa pomeni, da morajo biti zaradi vlage oblačila še dodatno zaščitena (posamično so pakirana v plastično vrečko).

Socialni vidik Ker prodaja izdelkov iz organskega bombaža stalno narašča, je to zbudilo zanimanje velikih mednarodnih podjetij. Obstaja pa bojazen, koliko bodo podjetja, ki jim je glavno vodilo dobiček, spoštovala socialno noto pridelovalcev bombaža in jih pošteno plačala.

Cena Oblačila iz organskega bombaža so dražja. Glede na ameriško raziskavo je cena primerljiva oblačilom iz višjega srednjega cenovnega razreda, so pa oblačila iz organskega bombaža kvalitetnejša kot cenovno primerljiva oblačila.

Dražja so tudi zato, ker zagotavljajo pravičnejše plačilo pridelovalcem, vendar pa ne zagotavljajo enake pravičnosti kot oblačila s certifikatom pravične trgovine ali oblačila iz etične mode (spoštuje načela pravične trgovine, ne izvaja pa aktivnih projektov, kar je pogoj za pridobitev certifikata pravične trgovine)..

PRAVIČNA TRGOVINA
Pravična trgovina je v Evropi prisotna že 40 let, cilj je izkoreniniti revščino tako, da se  proizvajalcem omogoči neposreden dostop do trgov razvitih držav na podlagi enakopravnega partnerstva.

Skrbi, da proizvajalci v revnejših državah dobijo pošteno plačilo za svoje delo, tudi plačilo vnaprej, spodbuja lokalno proizvodnjo (ne selitev delovne sile v mesta), delavci delajo v boljših delovnih razmerah, izboljšajo svoje življenje, imajo možnost za izobraževanje in zdravstveno varstvo.

Pravična trgovina spodbuja transparentno sodelovanje in sodelovanje neposredno s proizvajalcem. Organizacije pravične trgovine so skupaj s potrošniki aktivno vključene v podporo proizvajalcem, ozaveščanje in zavzemanje za spremembe v mednarodni trgovini.

Zaradi večjega zanimanja kupcev za oblačila iz organskega bombaža iz pravične trgovine je pri nakupu potrebna večja previdnost – kaj pomeni oznaka, ki jo izdelek ima, ali je to mednarodni certifikat, kdo nadzira (npr. lahko je bombaž pridelan na ekološki način, predelan pa na konvencionalen način ali lahko je pridelovalec pošteno plačan – izdelek nosi oznako pravična trgovina za pridelavo, sešit pa je v prisilni delavnici).

Prihodnjič pa več o naši ponudbi.

JANINA - LJUDEM IN OKOLJU PRIJAZNA OBLAČILA

www.janina.si

Viri
People Tree
Revija Ecologist, marec 2007
My Organic T-Shirt, Pesticide Action Network UK, 2007

Slike
People Tree
Šivilja – Miki Alcalde


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Okoljsko_Ozavesceni_Lahka_Oblacila_TrgovDomov
Powered By GeekLog