Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Okoljski-Vidik-Druzinska-Kmetija-Multina
Multinacionalke ogrožajo družinske kmetije

petek, 10. oktober 2014 @ 22:30 CEST

Uporabnik: Sonce

Družinsko kmetovanje je temeljna oblika kmetovanja in tudi EU je spoznal, da je najboljši nosilec te dejavnosti, ki močno upošteva okoljski vidik, je pa tudi ranljivo zaradi pritiska multinacionalk. V Sloveniji imamo sicer okoli 70.000 družinskih kmetij, katerih starostna struktura sicer ni najboljša, se pa izboljšuje.

Država podpira prevzemanje kmetij
Država bo še naprej podpirala prevzemanje kmetij. Po besedah državne sekretarke z ministrstva za kmetijstvo in okolje Tanje Strniša so procesi prevzemanja res počasni, vendar pa je po njenem mnenju to tudi dobro, saj se tako predelava ne opušča, male kmetije pa ne ugašajo prehitro. Povprečna starost na kmetijskih gospodarstvih je zdaj 56 let. V zadnjih sedmih letih je dobilo podporo 2.265 prevzemnikov, mlajših od 40 let.

Izredno odgovorno delo Na okrogli mizi Družinsko kmetovanje - skupna točka okoljske, kmetijske in socialne politike od vstopa Slovenije v EU, ki jo je pripravilo ministrstvo za kmetijstvo in okolje, je Strniševa tudi opozorila, da je delo na kmetiji danes izredno odgovorno, tudi finančno, in da je gospodarjenje na razvojni kmetiji mogoče celo zahtevnejše kot v podjetju, pri tem pa mora s kmetijo dihati vsa družina.

Prehod na mlajše generacije
Anton Jagodic
 iz javne kmetijske svetovalne službe Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije je dejal, da je kmetijska politika ena redkih in resnih, ki se trudi pospešiti prehod na mlajše generacije. Tam, kjer kmetije prevzemajo mladi, je po njegovih besedah razvoj hitrejši, vendar pa je pomembno, da na kmetijah poleg tehnologije obvladajo tudi druga znanja.

Pogled na kmeta se vendar spreminja
Rok Damjan je v imenu Zveze podeželske mladine Slovenije povedal, da je njihov cilj povezovanje mladih na podeželju, saj se jih zaradi krize veliko vrača na kmetije prednikov, kar je zelo pomembno. Pogled na kmeta pa se po njegovih besedah vendarle spreminja, saj se že dogaja, da mladi iz mesta mladim s podeželja zavidajo njihov položaj oziroma poklic kmeta ni več zaničevan, kot je to veljalo še pred leti.

Družinske kmetije niso homogene
Majda Černič Istenič z Biotehniške fakultete je opozorila, da družinske kmetije niso homogen pojav, pač pa zelo različne glede na starost, velikost kmetije, izobrazbo, izhodiščne razmere in tudi poistovetenje s kmetijskim poklicem. Tudi na kmetijah se danes spopadajo s stresom, predvsem zaradi obremenjenosti z dokumentacijo in vremenskih sprememb. Vzrok za pozne predaje kmetij pa so po njenih ugotovitvah tudi strukturni razlogi, saj starejši kmetje nimajo zagotovljene socialne varnosti, zato odlašajo s predajo, je povedala med drugim in dodala, da kmetje potrebujejo veliko podpore, saj je kmetijski trg zelo krut, majhne kmetije pa zelo ranljive.

Strniševa je ob tem dodala, da prav zato pogoj za prevzem ni celotna predaja, pač pa lahko lastnik del premoženja zadrži.

Družinske kmetije tudi v težkih časih
Na pomen družinskih kmetij je ob odprtju sejma Agra opozoril tudi minister za kmetijstvo in okolje, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan. Poudaril je, da družinske kmetije delujejo tudi v težkih časih in ohranjajo stabilno proizvodnjo, zato bi moral po njegovem mnenju vsak davkoplačevalec razumeti, da vsak državni evro, ki ga vložimo v družinsko kmetijo, ni strošek, ampak investicija.

Vir: rtvslo.si

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Okoljski-Vidik-Druzinska-Kmetija-MultinaDomov
Powered By GeekLog