Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Odsluzena-Drevesca-Dunaj-Gretje-Elektrik
Na Dunaju zbirajo odslužena božična drevesca za gretje in elektriko

sobota, 31. december 2016 @ 15:19 CET

Uporabnik: Sonce

Počasi se izteka čas božičnih drevesc in na Dunaju so že odprli 519 zbirališčih ter začeli z letošnjim zbiranjem odsluženih božičnih drevesc. Drevesa gredo naprej v predelavo in za mesec dni zagotavljajo električno energijo in ogrevanje. 

Vsako leto po božičnih praznikih se na smetiščih znajde na tone božičnih jelk in smrek. Zato Mesto Dunaj že od leta 1990 takoj po božiču odpre več zbirališč za odslužena božična drevesca. Zbiranje traja vse do sredine januarja.

Lani so na ta način zbrali kar 685 ton oz. okoli 157.000 „starih“ božičnih drevesc, od začetka akcije pa kar 2,4 milijone. Te nato na Dunaju termično obdelajo in jih tako pretvorijo v 1.700 MWh čiste energije v obliki električne energije in ogrevanja. Tako pridobljena energija za en mesec zagotavlja električno energijo 960 domovom in ogreva 2.200 gospodinjstev.  

Zaradi lažje predelave zbirališča ljudi prosijo, da pred oddajo s smrečic odstranijo vse okraske.

Magistratski oddelek za ravnanje z odpadki, čiščenje cest in vozni park Mesta Dunaj je za zainteresirane v ta namen pripravilo tudi mobilno aplikacijo, ki prikazuje najbližja zbirališča.

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Odsluzena-Drevesca-Dunaj-Gretje-ElektrikDomov
Powered By GeekLog