Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Odpadna-Embalaza-Kavcija-Plastenke
Bi kavcije rešile problem odpadne embalaže?

sobota, 30. december 2017 @ 15:40 CET

Uporabnik: Sonce

Vladi poslanska skupina Levica predlaga uvedbo kavcij za plastenke, pločevinke in vse vrste steklenic. V skupini so zapisali, da omejitev za uvedbo kavcij ni, a se proizvajalci in trgovci za to ne odločajo, ker se ne izplača.

Poslanska skupina Levica je že predlagala popolno prepoved plastičnih vrečk, zdaj pa je vladi predlagala uvedbo kavcij za plastenke, pločevinke in vse vrste steklenic.

''V praksi to pomeni, da bi se ob vsakem nakupu pijače v plastenki, pločevinki in steklenici plačal določen znesek, ki pa bi bil kupcu povrnjen ob vrnitvi prazne embalaže v trgovino. Namen pobude je zmanjšati obseg odpadne embalaže, predvsem plastične, in s tem prispevati k zmanjšanju onesnaženosti okolja s plastiko,'' so zapisali. 

V stranki so zapisali, da omejitev za uvedbo kavcij ni, a se proizvajalci in trgovci za to ne odločajo, ker se ne izplača. Posledično ta embalaža roma v reciklažo, na smetišča sli pa celo v naravo. Izpuščena pa je njena ponovna uporaba, ki je temeljni ukrep zmanjševanja količine odpadkov, so navedli. 

''Vlada lahko kavcije uvede na podlagi 116. člen Zakona o varstvu okolja. Ta določa, da lahko vlada predpiše kavcije ali druge oblike varščin za proizvajalce, ki organizirano zagotavljajo vračilo embalaže ter za potrošnike, ki izrabljeno embalažo vrnejo proizvajalcu. Kljub tej zakonski določbi se dosedanje vlade za takšne ukrepe varstva okolja pri nas do danes niso odločale,'' so sporočili iz stranke. 

Navedli so tudi nekaj primerov iz tujine. Kot primer dobre prakse so navedli Hrvaško in Nemčijo. ''Slednja je dosegla, da se je v roku osmih let prodajalcem vrnilo 96 odstotkov pločevink in 98,5 odstotkov plastenk, za katere so v veljavi kavcije. Kavcije so tudi spodbudile proizvajalce pijač k uporabi kvalitetnejših plastenk za večkratno uporabo, za katere so predpisane kavcije nižje.

Skoraj polovica vse embalaže za pijačo v Nemčiji je danes namenjene za večkratno uporabo in se ponovno uporabijo do 50 krat, s čimer se je močno znižala količina odpadne embalaže. V Levici vladi predlagamo, da podoben sistem uvede tudi v Sloveniji.''


Vir: 24ur.com

4 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Odpadna-Embalaza-Kavcija-PlastenkeDomov
Powered By GeekLog