Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Odpadna-Elektronska-Oprema-Elektricna
Kam z odsluženimi električnimi in elektronskimi napravami?

sreda, 10. avgust 2016 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Ozavescen.si

Nakup in uporaba naprav ter opreme, delujoče na električno energijo ali baterije, predstavlja eno izmed najhitreje rastočih vej potrošnje. Posledica je povečevanje količine odpadkov, ki nastanejo po izteku življenjske dobe naprav. V letu 2013 je bilo v Sloveniji prodanih 28.493 ton tovrstnih proizvodov, ločeno je bilo zbranih 8.539 ton odpadne opreme, kar predstavlja le slabo tretjino (vir: program_ravnanja_z_odpadki_v3.pdf).

Vsa zbrana odpadna oprema je bila ustrezno obdelana in poslana v nadaljnjo predelavo, reciklažni obrati pa so uspešno pridobili surovine, primerne za proizvodnjo novih izdelkov (železo, plastiko, žlahtne kovine itd).

Z ločevanjem odsluženih naprav od ostalih odpadkov se pripomore k doseganju številnih pozitivnih učinkov:

1. Zmanjša se količina neuporabnih odpadkov, ki končajo svojo življenjsko pot na odlagališčih. Poskrbimo, da na njih končajo le odpadki, ki jih nikjer drugje ne moremo uporabiti.

2. Zmanjša se potreba po primarnih surovinah, potrebnih za izdelavo novih izdelkov.

3. Reciklaža in ponovna uporaba recikliranih materialov, pripomore k ustvarjanju novih delovnih mest znotraj procesa zbiranja in recikliranja ter proizvodnje.

4. Določene vrste naprav vsebujejo komponente oz. materiale, ki so nevarni tako za okolje kot tudi za ljudi, če jih ne odstranimo na pravilen način.

5. Količina energije, porabljene za ustvarjanje novih izdelkov se zmanjša. Posledično so tudi učinki onesnaževanja okolja bistveno manjši.

Zato odslužene naprave nikoli ne odvrzite med mešane komunalne odpadke! Ob nakupu nove naprave lahko stare brezplačno oddate pri prodajalcu, odnesete jih lahko v zbirni center vašega komunalnega podjetja ali oddate v akcijah zbiranja nevarnih odpadkov v vašem kraju. Na ta način lahko skupaj poskrbimo za bolj čisto in okolju prijazno prihodnost.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Odpadna-Elektronska-Oprema-ElektricnaDomov
Powered By GeekLog