Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Odnos_Ljubezen_Odnos_Recept_Psihologi
Recept za srečen odnos v dvoje

ponedeljek, 21. januar 2008 @ 05:02 CET

Uporabnik: Sonce

V novem odnosu vsi verjamemo v ljubezen, ki bo trajala do konca naših dni, a po nekaj mesecih ali letih ni več vse tako rožnato, kot se zdi na začetku. Kljub temu nekaterim parom uspe obdržati srečo, strast in spoštovanje tudi po dolgih letih skupnega življenja.

Ko opazujemo takšne pare, se sprašujemo, v čem je njihova skrivnost. Gre za kemijo, značajsko ujemanje, noro strast? Psihologi ugotavljajo, da tudi srečni pari doživljajo krize, a jih znajo reševati na pravilen način. Razkrivamo vam nekaj njihovih skrivnosti.

Zavedajte se, da ni nihče popoln
Po začetni zaljubljenosti in idili slej kot prej pride do streznitve. Ko mine začetna čarobnost, moramo pogledati stvarnosti v oči. Prej sta se oba trudila, da bi se pred partnerjem prikazala v najlepši luči, zdaj pa ga boste morda prvič videli takšnega, kot je v resnici. Mislili ste, da se nikoli ne bosta sprla in da nikoli več ne boste osamljeni in žalostni, zdaj pa se vam dogaja ravno to. A če se zavedate, da je zdaj prišel čas prave preizkušnje vajine ljubezni, vam bo lažje. Zaljubljenost nikoli ne traja večno.

Cenite majhne pozornosti in ne tičite nenehno skupaj
Drobne malenkosti lahko učvrstijo ali uničijo zvezo. Zato se tu in tam spomnite na majhno darilce, SMS sporočilo z nežnimi besedami, njeno najljubšo rožo ali njegovo priljubljeno čokoladico, ukradene poljube … Ne pozabite na to, da se nikoli ni dobro povsem odpovedati svoji samostojnosti. Lepo je skupaj preživljati prosti čas, hkrati pa vseeno obdržite svoja prijateljstva in interese, ki ste jih imeli tudi pred to zvezo.

Naučite se oprostiti in pozabiti
To je velikokrat težko, vendar če boste zmogli oproščati, boste zmogli večino pomembnih stvari v odnosu. Oprostite mu drobne neumnosti in nepozornosti, saj porabite enako količino energije za nenehne prepire in jezo zaradi grobih besed ali storjenih dejanj. Uspeh zveze po mnenju nekaterih psihologov ni toliko odvisen od tega, kako močno se partnerja ljubita in kako dobro spolno življenje imata, ampak bolj od tega, kako dobro rešujeta probleme. Srečni pari izkoristijo čustveno napetost kot obliko komunikacije. Partnerja morata najti skupne rešitve nastalih težav.

Naučite se šaliti in smejati na svoj račun
Ljubezen je dobro začiniti z optimizmom, šalami in humorjem. Kar 70 odstotkov zadovoljstva s partnersko zvezo naj bi bilo po raziskavah neke kalifornijske univerze odvisno od sposobnosti, da nas partner zna nasmejati in da je pozitivno usmerjen. Skupni smisel za humor pomaga, da je zveza še trdnejša, večkrat pa tudi zmanjša napetost. Ko sta partnerja sposobna nasmejati drug drugega, sta več kot le ljubimca - sta prijatelja.

Dober seks je pomemben
Raziskave so pokazale, da imajo pari, ki svoj odnos opredeljujejo kot srečen, usklajene seksualne želje, tako glede pogostnosti odnosov kot načinov spolnosti. Glede na to, da gre za najintimnejši del zveze, je pretvarjanje, češ da je vse v redu, čeprav to ni res, nesmiselno, in slej kot prej pride nezadovoljstvo na dan v bolečih razsežnostih. Zato se potrudite, da vajina spolnost z leti ne bo postala rutina, ampak da jo bosta ves čas dopolnjevala z drobnimi pozornostmi in novimi idejami. Če si oba želita, ni nič prepovedano!

Za zabavo smo poiskali nekaj najkrajših zakonov, ki so se začeli in kmalu končali - kje drugje kot v Hollywoodu:

6 ur: Rudolph Valentino in Jean Archer, leta 1919. Že naslednje jutro je največji ljubimec s filmskih platen prišel k sebi in razveljavil poroko.
1 dan: Zsa Zsa Gabor in Felipe de Alba.
8 dni: Dennis Hopper in Michelle Phillips, leta 1970.
9 dni: Pevka Cher in Greff Alman, leta 1975. Z zasebnim letalom sta odletela v Nevado, vendar je Cher začela jokati že pri koncu obreda v eni od kapelic v Los Angelesu.
9 dni: Dennis Rodman in Carmen Electra, leta 1998. Že 24 ur po poroki v Las Vegasu je Rodmanov agent sprožil preiskavo o veljavnosti poročnega postopka, češ da je bil Rodman pijan in zato neprišteven.
12 dni: Robert Evans in igralka Catherine Oxenberg.
21 dni: Katherine Hepburn in Ludlow Ogden.
3 mesece in pol: Nicholas Cage in Lisa Marie Presley, leta 2002.
4 mesece: Collin Farell in Amelia Warner.
5 mesecev: Drew Barrymore in Tom Green, leta 2001.
5 mesecev: Charlie Sheen in Donna Peele.
9 mesecev: Jennifer Lopez in Chris Judd, leta 2001. Zakon je veljal, dokler Lopezova ni spoznala Bena Afflecka.

Vir: www.siol.net

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Odnos_Ljubezen_Odnos_Recept_PsihologiDomov
Powered By GeekLog