Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Odlaganje-Odpadkov-Peskokop-Crna-Poziv
Peskokop Črna - Javni poziv

ponedeljek, 16. februar 2015 @ 22:30 CET

Uporabnik: Sonce

Pozivamo vas, da  ukrepate v primeru odlaganja odpadkov v peskokopu Črna. Kot vas obveščamo že od poletja 2014 dalje, v peskokop od leta 2012 Calcit d.o.o. dovaža odpadni material.

Večkrat so v peskokop Črna dovažali tudi mulj od pranja železniških vagonov, ki naj bi ga po naši prijavi in posredovanju inšpektorja za okolje odstranili, za kar naj bi bil izdan evidenčni list in odpadki odpeljani na deponijo Kovor. Glede na javno objavljene izjave direktorja Komunale Tržič, gospoda Sebastjana Zupanca v Delu 3.1.2015,  ti odpadki niso bili odloženi na deponiji Kovor.

Ta izjava potrjuje naše trditve, da odpadkov niso odstranili, ampak samo prekrili z novimi odpadki, kot tudi ne  gre za premeščanje materiala znotraj peskokopa, kot trdijo v Calcitu in inšpektor za okolje, zato še vedno zahtevamo analize s sondiranjem peskokopa. Od poletja dalje je bilo več dovozov, kar smo tudi fotodokumentirali.

Zaradi večletnega dovažanja odpadkov je nastala  visoka deponija-plato, ki pomeni nevarnost za prebivalce zaradi možnega izpiranja snovi v potok Črna, ki je naravna vrednota ter možnosti zdrsa-plazenja platoja preko potoka Črna po dolini Črne navzdol in nevarnost za zdravje in življenje prebivalcev. Krajani, živeči na tem območju, se ne strinjajo z nadaljnim izkoriščanjem peskokopa in so ogroženi po navedbi iz 4.4. točke 2. člena Zakona o rudarstvu, ki pravi, da je:

»Nevaren pojav je vsak pojav v procesu priprave, raziskovanja in izkoriščanja mineralne surovine in pri izvajanju drugih rudarskih del, ki ogroža zdravje in življenje ljudi, imetje, ter rudarsko opremo, objekte in okolico«. Inšpektor za rudarstvo je jeseni 2014 izdal odločbo, da naj se do konca leta 2014 pripravi sanacijski načrt za Peskokop Črna. V izogob posledicam neprimernega odlaganja zahtevamo strokovno izdelavo in strokovno preučitev sanacijskega načrta.

Pri tem jim je kršena tudi ustavna pravica RS po 72. členu, ki pravi da ima vsakdo v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja ter, da država skrbi za zdravo življenjsko okolje.

UTEMELJITEV:
Mednarodno društvo Alpe Adria Green, ki deluje v javnem interesu na področju okolja in narave, zastopa člane civilne iniciative »ZA ZELENO DOLINO ČRNE«, ki so istočasno člani AAG. Naši člani, živeči na tem območju so ogroženi po navedbi iz 4.4. točke 2. člena Zakona o rudarstvu, ki pravi, da je: »Nevaren pojav je vsak pojav v procesu priprave, raziskovanja in izkoriščanja mineralne surovine in pri izvajanju drugih rudarskih del, ki ogroža zdravje in življenje ljudi, imetje, ter rudarsko opremo, objekte in okolico«. Pri tem jim je kršena tudi ustavna pravica RS po 72. členu, ki pravi da ima vsakdo v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja ter, da država skrbi za zdravo življenjsko okolje. V ta namen zakon določa pogoje in načine za opravljanje gospodarskih in drugih dejavnosti.

Zahtevamo, da takoj ukrepate v skladu s svojimi pooblastili in v zakonskem roku podate na naš naslov pisni odgovor z navedenimi konkretnimi ukrepi.

Predsednik Alpe Adria Green:
Vojko Bernard


Ministrstvu za infrastrukturo , Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor (IRSPEP),Sandra Petan Mikolavčič, glavna Inšpektorica,Vožarski Pot 12,1000 Ljubljana 

Ministrstvu za infrastrukturo , Tanja Varljen, Direktorica gradbene, geodetske in stanovanjske inšpekcije,Vožarski Pot 12,1000 Ljubljana 

Ministrstvu za infrastrukturo, mag. Suzana Macolić, Direktorica inšpekcije za energetiko in rudarstvo,Vožarski pot 12,1000 Ljubljana 

Ministrstvu za okolje in prostor, Inšpektorat RS za okolje in naravo,Nevenka Žvokelj, glavna inšpektorica, Dunajska cesta 58,1000 Ljubljana 

Ministrstvu za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana

Ministrstvu za okolje in prostor, Dunajska cesta 47, 1000 Ljubljana

Poslano:
- Zgoraj navedenim poslano po e-pošti

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Odlaganje-Odpadkov-Peskokop-Crna-PozivDomov
Powered By GeekLog