Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Novorojencki-Darila-Glasba-Um-Klasika
Glasba za novorojenčke

četrtek, 22. januar 2015 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Hkrati z darili, s katerimi navadno zasujemo novorojenčke, kot so plišaste igračke in odejice za zibelke, država Tennessee podari vsakemu novorojenemu državljanu tudi zgoščenko ali kaseto z zvoki, ki spodbujajo razvijajoči se novorojenčkov um.

Država Tennessee je pod vplivom raziskav, ki kažejo, da zgodnje izpostavljanje otroka klasični glasbi gradi ustvarjalne zmožnosti, vsem novorojenčkom omogočila brezplačen, posebno v ta namen izdelan album z naslovom Listen, Learn and Grow: Music to Stimulate and Inspire Young Minds (Poslušaj, uči se in rasti: Glasba za spodbujanje in motiviranje mladih umov).

Guverner Tennesseeja, Don Sundquist, pojasnjuje idejo: "Že dolgo časa mnogi starši in učitelji nagonsko vedo, da je glasba dobra za otroke. Daje moč razvijajočemu se umu, ga krepi in pomaga otrokom sprostiti ustvarjalno energijo kot pozitivno samoizražanje."

Ker znanost spoznava vedno več o razvoju otroka, je postalo jasno, da so ti nagoni pravilni. Sundquist pravi: "Izpostavljanje določenim vrstam glasbe pomaga motivirati možgane k delovanju in razvoju tudi pri novorojenih otrocih. Pravzaprav je pri tem razvidno, da prav dojenček pri tem doživi in pridobi največje in trajne koristi."

Dr. Jim Powell, specialist pedagog iz Severne Karoline pravi, da ima klasična glasba določen vpliv na otroke v zadnjem obdobju pred rojstvom in v zgodnjem otroštvu, tja do petih let. Po Powellu klasična glasba motivira prostorsko oz. desno polovico možganov, ki nadzoruje posameznikove umetniške sposobnosti, leva stran pa nadzoruje stvari, kot je matematika in podobno.

Poleg tega se corpus callosum, sestavljen iz okoli 50 milijonov živčnih vlaken, ki povezujejo obe strani možganov, odziva na klasično glasbo. "Ugotovljeno je bilo, da so ta živčna vlakna pri otrocih, ki so izpostavljeni glasbi v zelo zgodnjem obdobju življenja, širša in bolj poudarjena, kot tista pri povprečnih ljudeh," pravi dr. Powell in dodaja: "Glasba v zgodnjih letih povzroči razvijanje desne strani možganov in se na neki način prenese prek corpus callosum na levo stran možganov."

Osemčlansko komisijo, ki je izbrala glasbo za zgoščenko, sestavljajo člani Opere v Tennesseeju, dirigent simfoničnega orkestra, direktor državnega urada za zdravstvo in Klaus Heyman, predsednik Naxos Inc., ene izmed vodilnih svetovnih znamk klasične glasbe, ki sodeluje v projektu.

"Združili smo skupino strokovnjakov za klasično glasbo z dvema ciljema," je dejala Anna Pope, izvršilna direktorica Komisije Tennesseeja za film, zabavo in glasbo ter članica komisije in članica odbora. "Prvi je: določene zvrsti klasične glasbe, kot kažejo študije, krepijo sposobnosti za učenje - in to vrsto glasbe smo želeli dati na zgoščenko. Drugi: želeli smo zgoščenko, ki jo bodo ljudje poslušali . nič ne bo koristila, če bo ležala v ovitku. Tako smo želeli predstaviti tudi nekaj starih uspešnic, ki bodo staršem pri srcu."

Anna Pope je dejala, da je komisija preučila več študij, da je določila, katere klasične skladbe "imajo vrsto ritmov in melodij", ki bo otrokom najbolj koristila. Zgoščenka s 14 izbranimi skladbami vključuje Pachelbelov Kanon, Rossinijevo uverturo iz Seviljskega brivca in Bachovo suito št.3: Arija.

Distribucijo klasične glasbe, ki se je začela januarja, usklajuje Oddelek za zdravstvo države Tennessee. Starši vsakega novorojenčka prejmejo čestitko in obvestilo o potrebnem cepljenju in ob predložitvi katerega lahko dobijo zgoščenko ali kaseto Listen, Learn and Grow v okrajnih oddelkih za zdravstvo ali prek sodelujočih pediatrov. 

Carol Davis
Vir: http://www.share-international.net/slo

2 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Novorojencki-Darila-Glasba-Um-KlasikaDomov
Powered By GeekLog