Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Novice_Srce_Resnica_Mir
Novice za srce

torek, 18. julij 2006 @ 05:07 CEST

Uporabnik: Biska

Resnični mir

Ali obstaja človek, ki ne potrebuje miru? Vsakdo hoče mir. Toda danes so ljudje tako zelo zapletli vse skupaj, da nihče več ne ve, kaj je mir. Ljudje pravijo, da je mir odsotnost vojne. Kaj je resnični mir? Mir, ki ga lahko doživljaš celo sredi bojnega polja. Ne mir, za katerega ljudje pravijo, da bo nastopil tedaj, ko se bo zgodilo to ali ono. Resnični mir prebiva v srcu vsakega človeškega bitja. Lahko ga doživiš večkrat, znova in znova, ne samo enkrat. Kot tudi jemo znova in znova. Kadar smo lačni, moramo jesti. Ali si želiš resničnega miru? Odvisno je od vsakega posameznika. Resnični mir lahko nastopi le takrat, ko se človek postavi na lastne noge in razume, kaj je v njem samem.

Naša kultura nam pravi: »Poglej ven.« Ljudje želijo najti resnico. Iščejo in iščejo jo povsod naokrog. Obstaja ogromno število knjig in nekatere od njih samo kritizirajo druge. Več ko človek bere, bolj je zmeden. Mir moraš poiskati na pravem mestu. Ni ti ga treba iskati zunaj. Ves svet lahko prečešeš, pa ga ne boš našel. V tebi je.

Doživljaj sam zase. To ni sebično. Sebičnost je nekaj, kar koristi tebi na škodo drugega. Ko narediš nekaj, kar koristi tebi, ne da bi komur koli škodilo, pa to ni sebično. Če nekomu ukradeš hrano in jo poješ, je to sebično. Če pa ješ lastno hrano, da potešiš lastno lakoto, to ni sebično. Doživetje miru torej ni sebično. Kadar doživljaš mir, ga doživljaš sam zase. To je zelo osebno doživetje.

Kdo si? Ta um, ta intelekt, to telo, to življenje, to doživetje ... si skupek vseh teh stvari. Zaradi vseh teh stvari si to, kar si. Življenje, ki si ga prejel, je priložnost, ki se ne bo ponovno vrnila. Kaj moraš narediti z njim? Biti moraš izpolnjen. Prišel bo dan, ko boš moral oditi. Zato zdaj izpolni to življenje. Kaj pomeni izpolniti življenje? Pomeni, da je tvoj vrt lahko zelen in prelep. Zanj ti bom dal seme. Če ga boš posadil in mu dal vodo zaupanja, bo to seme brez dvoma raslo in tvoj vrt bo čudovit. To lahko doživiš. Dokler boš živ, bo tvoj vrt lahko lep. Lahko živiš z mirom. To ni nekaj, kar si nekje slišal ali kar je nekje pisalo. To je nekaj zelo praktičnega.

Prem Rawat - Maharaji

Vir: www.besedemiru.net

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Novice_Srce_Resnica_MirDomov
Powered By GeekLog