Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Nove-Hise-Hospica-Srca-Mercator
Srca za hiše hospica

sreda, 16. oktober 2013 @ 20:23 CEST

Uporabnik: Sonce

SRCA ZA HIŠE HOSPICA

Ne bojmo se ugašanja življenja,
saj smrti ni,
je zavetje srčne hiše,
topel stisk dlani,
pot brez zla, trpljenja
v svetlobo
večnosti.

Saša Pavček

Dan pred svetovnim dnevom paliativne oskrbe in hospica, v petek, 11. oktobra, je  za javnost odprla vrata Hiša hospica na Hradeckega 20 v Ljubljani in s tem začela vseslovensko akcijo SRCA ZA HIŠE HOSPICA. Z njo želi Slovensko društvo hospic ozavestiti javnost o svojem delovanju – naj ne bo družine na Slovenskem, ki ne bi vedela za hospic!

Spodbuditi razmislek o minevanju in smrti ter z ljudmi z vseh koncev Slovenije sanjati o novih hišah hospica v več regijah. Hišah, ki dodajajo življenje dnevom in ne dneve življenju!

O hospicu razmišljajmo tako, da bomo doma, v vrtcih in šolah, po domovih za stare in  še kje izdelovali srca: jih izrezovali, šivali, kvačkali in pletli, jih risali in barvali. Vsi hipermarketih Mercatorja po Sloveniji – kar 25 jih je – bodo imeli od 11. oktobra do 11. novembra zbirna mesta zanje. Prepoznali jih boste po ogromnih plakatih in košarah. Košare z zbranimi srci bodo dostavljene v  Waldorfsko šolo v Ljubljani, od tam pa bodo na dan sv. Martina, zavetnika paliative in hospica, ob 18. uri prek žive verige otrok in odraslih z lučkami v rokah potovale čez Grubarjev kanal v Hišo hospica.

Po splošnih knjižnicah se že dogajajo razstave knjig o minevanju, smrti in žalovanju pa predavanja o dejavnosti hospica. V zadnji triadi osnovnih šol, v vseh srednjih šolah in na fakultetah so mladi vabljeni k pisanju esejev o minevanju in smrti. Pošljejo naj jih na Slovensko društvo hospic, Gosposvetska 9. Ljubljana.

Najboljši bodo nagrajeni s knjigami in objavljeni v časopisnih pokroviteljih akcije: Dnevniku, Nedeljskem dnevniku in mesečni reviji za boljše življenje VIVA. Obiskovalci FB in tviterja so vabljeni k izdelavi filmčkov, ki naj promovirajo akcijo. Najboljši bodo predvajani na finalu akcije – gala koncertu v Operi SNG v Ljubljani, kjer bodo v nedeljo, 26. januarja 2014 nastopili Terrafolk z gosti in zdravniški orkester Camerata Medica.

Udeležite se akcije: izdelujte srca, pišite, pridite na pogovore v knjižnice … Skupaj je mogoče zgraditi hospic znotraj slehernega srca, če so v njem doma sočutje, spoštovanje življenja in smrti, ljubezen. Odprimo srca za takšno upanje!

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Nove-Hise-Hospica-Srca-MercatorDomov
Powered By GeekLog