Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Nerazumno-Sankcioniranje-Potrosnika-ZPS
Poziv ZPS vladi: Umaknite določbo, ki nerazumno sankcionira potrošnike!

torek, 2. junij 2015 @ 22:31 CEST

Uporabnik: Sonce

Predloga Zakona o davčnem potrjevanju računov
Včeraj predstavljeni predlog Zakona o davčnem potrjevanju računov vključuje tudi kaznovanje  potrošnikov z globo med 40 in 400 evri, če potrošnik ne bo  hranil računa  za izdelek ali storitev do  konca garancijske dobe in ga na zahtevo ne bo predložit pooblaščeni osebi davčnega organa.

»Na ZPS pozivamo vlado oz. pristojno ministrstvo, da iz predloga zakona  nemudoma umakne 3. odstavek 12. člena  in 17. člen, ki opredeljuje sankcioniranje potrošnikov. Odločno protestiramo proti taki ureditvi, ki breme nadzora nad plačevanjem davkov nalaga potrošnikom tudi za obdobje veljavnosti garancije.

Tak ukrep je nesorazmeren, saj bo potrošnik, če nima veljavnega računa  lahko prikrajšan že s tem, da bo imel težave pri uveljavljanju i garancije oz. stvarne napake za izdelek, če bo šlo kaj narobe,« je izpostavila Breda Kutin, predsednica ZPS in dodala:

»Upravičeno se lahko vprašamo, zakaj potem sploh imamo inšpekcije, če se odgovornost za tržni in davčni nadzor prelaga na potrošnike. Predlagani ukrep ponovno potrjuje našo ugotovitev, da v vladi sploh nimamo več ministra za varstvo potrošnikov in da potrošniki (p)ostajamo zgolj davkoplačevalci. Pogrešamo ukrepe, ki bi potrošnike vzpodbudili, da zahtevajo račun, a ne zaradi sankcij, ki jih sicer lahko doletijo, temveč zaradi prednosti, ki jih za področje zdravstva, otroškega varstva, izobraževanja in delovanje socialne države prinaša poštena obdavčitev državljank in državljanov.«

www.zps.si

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Nerazumno-Sankcioniranje-Potrosnika-ZPSDomov
Powered By GeekLog