Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Nebesa_Zemlja_Galaksija
Nebesa so prostor na Zemlji

petek, 14. december 2007 @ 05:02 CET

Uporabnik: Andreja Cepuš

To velja še posebej za Havaje. Tam je namreč prostor, kjer je naša mlečna galaksija dobila svoj prostor na Zemlji. Posebna zasaditev rož in zelenja predstavlja popoln model galaksije, z vsemi zvezdami, planeti, zvezdnim prahom in vsemi plini vmes.

In kako se ta kreacija imenuje? Seveda, galaktični vrt. Dizajner, astronom in umetnik z izredno žilico za vrtnarjenje, Jon Lomberg, je v sodelovanju z astronomi natančno izdelal maketo naše galaksije, da je lahko zarisal, kje se nahajajo njeni ključni elementi. Nato je ves model prenesel v vrt, kjer je z zasaditvijo izbranih rastlin ustvaril pravo »zeleno« kopijo naše galaksije.

»Gre za tako imenovano 'konceptualno vrtnarjenje'«, pravi Jon. Oblika vrta izhaja iz spiralne oblike galaksije, različne vrste hibiskusa predstavljajo nebule, zlati zvzedni prah pa je ujel z rastlino, ki ima zelene liste posute z rumenimi pikicami, kar deluje kot zvezdni prah in plini.

V sredini vrta je tudi fontana, ki je po svoji obliki model črne luknje in predstavlja galaktični center. Prav tako lahko v vrtu najdemo postavitve ozvezdja Oriona in Strelca, med katerima je postavljena »filozofska klop«. Tu naj bi bil namreč odličen kotiček za kontemplacijo, razmišljanje o veličini in misterijih naše galaksije ali pa preprosto za opazovanje vrta.

Ob tem primeru galaktičnega vrta, je samo vprašanje časa, kdaj bomo lahko videli nove postavitve vrtov z znanstvenim konceptom. Morda bo kak biolog postavil svoj vrt v obliki DNK verige, ljubitelj morja morda postavi svoj »oceanski vrt« na svojem posestvu in verjetno se bo našlo še kaj zanimivega. Kot kaže je na pohodu nova, živa umetnost. In kakšen umetniški vrt bi si želeli vi?

Andreja Cepuš
www.galaxygarden.net

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Nebesa_Zemlja_GalaksijaDomov
Powered By GeekLog