Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Naravne-Znamenitosti-Triglav-Slovenija
Naravne znamenitosti Triglava, kljub denacionalizaciji, ostajajo državne

torek, 30. december 2014 @ 22:30 CET

Uporabnik: Sonce

Triglavski ledenik, triglavska severna stena in ostale naravne znamenitosti kljub večletnemu denacionalizacijskemu postopku ostajajo v državni lasti.

Agrarna skupnost Dovje-Mojstrana, ki je v postopku denacionalizacijska upravičenka, se namreč ne namerava pritožiti na zadnjo odločbo jeseniške upravne enote. Po njej so fosili v Kozji dolini, okno v južni steni Škrlatice, okno v Rjavini, Triglav, Triglavska severna stena, Triglavsko brezno in Triglavski ledenik izvzeti iz parcele, ki se vrne Agrarni skupnosti Dovje - Mojstrana.

Predsednik Agrarne skupnosti Slavko Rabič je dejal, da so sprva pričakovali vračilo parcele v celoti, nato pa so se morali dolga leta pogajati, da so sploh dobili njen večji del. Desetina je namreč na podlagi elaborata geodetske uprave izvzeta iz vračila, čeprav se agrarna skupnost s tem ne strinja, saj meni, da so zaščitena področja preširoko zarisana.

Od leta 2007 se je agrarna skupnost vselej pritožila na odločbe, sedaj pa jim je preostala le še možnost spora pred upravnim sodiščem, kar pa je povezano tudi z visokimi stroški. Zato so sklenili, da se "ne gremo več tega pingponga, saj bi se zadeva lahko vlekla v nedogled." Odločba jeseniške upravne enote je 6. decembra tako postala pravnomočna.

Kljub temu pa se v agrarni skupnosti z odločitvijo upravne enote ne strinjajo, saj menijo, da so že v preteklosti dokazali, da znajo dobro ravnati z naravno dediščino, medtem ko se je država v nekaterih primerih izkazala kot slab gospodar. "Država toliko zapravlja, da se bojimo, da bomo izgubili še te znamenitosti. Bolj na varnem bi bile, če bi ostale v lasti agrarne skupnosti,"sklene Rabič.

Vir: rtvslo.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Naravne-Znamenitosti-Triglav-SlovenijaDomov
Powered By GeekLog