Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Morje-Vode-Reke-Plastika-Odpadki
90 NVO za prihodnost brez onesnaževanja s plastiko

torek, 20. september 2016 @ 11:10 CEST

Uporabnik: Sonce

Ponosni smo, da smo tudi Ekologi brez meja del mreže 90 nevladnih organizacij, ki je danes predstavila globalno vizijo, sestavljeno iz 10 jasnih korakov, katerih končni cilj je prihodnost brez onesnaževanja s plastiko. Vizija je prvi korak globalnega gibanja, ki želi spremeniti uporabo in odnos družbe do plastike.

Če ne bomo nemudoma ukrepali, bo do leta 2050 v oceanih več plastike kot rib, opozarjajo znanstveniki. Plastika ogroža biotsko raznovrstnost v morjih in predstavlja tveganje za zdravje ljudi. Kljub nevarnostim, ki jih tovrstno onesnaževanje prinaša tako planetu, kot ljudem, pa se vlade in industrija vse do danes niso uspele resno spoprijeti s sistemskimi spremembami, ki bi prinesle rešitev problema.

Sveženj o krožnem gospodarstvu in Strategija o plastiki predstavljata veliko priložnost, da se na ravni EU temeljito spremeni njena uporaba in prepreči nastajanje plastičnih odpadkov. Odločevalci na ravni politik morajo upoštevati celoten cikel plastike, od pridobivanja nafte, oblikovanja in odpadkov, saj brez tega spremembe ne bodo mogoče.

»Tokrat so se prvič zbrale skupine s celega sveta in skupaj iskale rešitve, ki bi zaustavile onesnaževanje s plastiko. To je začetek gibanja, ki bo spodbudilo vlade, mesta in industrijo k odločnemu reševanju tega čedalje večjega problema,« pravi Delphine Lévi Alvares, ki je pri Zero Waste Europe odgovorna za politike in koordinira gibanje na evropski ravni.

Evropske vlade in multinacionalke se morajo soočiti s svojo odgovornostjo zaradi spodbujanja neodgovorne uporabe plastike ter za posledice uničevanja okolja na globalni ravni, ki pogosto prizadene najbolj ranljive skupnosti. Če ne bo močne in usklajene podpore spremembam s strani politike, je jasno, da bo gospodarstvo nadaljevalo z nekritično uporabo plastike in onesnaževanje se bo še okrepilo.

Zato podpisane nevladne organizacije pozivamo Evropsko komisijo in države članice k ambicioznim spremembam politik, ki bodo odprle pot v prihodnost brez plastičnega onesnaževanja.

Pridruži se nam tudi ti!

Tukaj najdete vizijo gibanjavideo in dodatne informacije.

Vir: http://ebm.si/o/sl/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Morje-Vode-Reke-Plastika-OdpadkiDomov
Powered By GeekLog