Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Morje-Superzivilo-Kopanje-Plavanje
Morje kot superživilo

nedelja, 19. avgust 2018 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Vsi poznamo tisti čudoviti občutek, ko se po nekaj dneh plavanja v morju počutimo lažji, mlajši, gibčnejši … Kako morju uspe v tako kratkem času doseči toliko sprememb v našem telesu?

Morska voda deluje v dveh smereh. Ko se v njej namakamo (vsaj 20 minut), iz odprtih por vleče umazanijo in nas s tem globinsko razbremenjuje težkih kovin. Hkrati naša koža zaužije marsikaj iz morja, zato taka kopel – seveda če je morje čisto –, deluje tudi kot prehransko dopolnilo, ki ga uživamo s celotnim telesom. 

Morje je bogato z rudninami, ki nam jih primanjkuje. Vse, česar primanjkuje kopenski zelenjavi in sadju, je voda odplaknila v morje. Prav zato je »morska juhica«, ki jo uživamo s kožo, celo blagodejnejša od legendarne kurje juhice.

Če bi le trajalo dlje …
Ko odkrijemo, kaj vse zmore morje, bi ga najraje vzeli domov. Če nimate sreče, da bi imeli morje pred nosom in bi se lahko v njem namakali vse leto, so vam na voljo naslednje možnosti: redne kopeli z morsko soljo, večji vnos nerafinirane morske soli ter večji vnos morske flore in favne. 

Nekatere morske rastline vsebujejo izredno velike količine joda, magnezija in številnih drugih elementov, ki jih v vsakdanji prehrani primanjkuje. Zato njihovo redno uživanje pripomore k odpravljanju lenobne presnove, h krepitvi ščitnice, k zmanjšanju količine sedimentov v tkivih … Seveda je treba izbirati med zaupanja vrednimi izdelki, neobremenjenimi s težkimi kovinami in z drugimi škodljivimi snovmi, ki plavajo v morjih. 

Do boljšega razmerja omega 3 in omega 6 maščobnih kislin si lahko pomagamo tudi z uživanjem rib. Najbolj priporočljive so ribe z dna prehranske verige (inčuni, sardelice, skuše), ki nimajo priložnosti, da bi se v njih nabralo veliko umazanije, v svoji kratki življenjski dobi pa tudi ne morejo opraviti poti okrog sveta.

Karmen Prah

Vir: zazdravje.net

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Morje-Superzivilo-Kopanje-PlavanjeDomov
Powered By GeekLog