Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Mladi-Informativa-Vseslovenski-Dan
Informativa - vseslovenski predinformativni dan

sobota, 21. januar 2017 @ 14:43 CET

Uporabnik: Sonce

Gospodarsko razstavišče se bo prihodnji konec tedna, natančneje 27. in 28. januarja, prelevilo v pravo pravcato mesto vseh mladih. Poleg tradicionalnega vseslovenskega predinformativnega dne Informativa, bo prvič potekala tudi Arena mladih, sejem za prostočasne aktivnosti mladih.

Tako bo Informativa točno dva tedna pred uradnimi informativnimi dnevi tradicionalno ponudila predstavitev več kot 250 različnih izobraževalnih programov srednjih šol in gimnazij, šolskih centrov, višjih strokovnih šol, fakultet in univerz, priložnosti za delo in študij v tujini, potekale bodo interaktivne predstavitve poklicev ter bogat spremljevalni program.

Arena mladih bo predstavila življenjski slog mladih, možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, šport in kulturo, potovanja in še in še. Dogodka se bosta uradno odprla z nastopom trenutno najbolj priljubljenega raperja Nipkeja in atraktivnim nastopom hiphop skupine Artifex.

PREDINFORMATIVNI DAN ZA VSE GENERACIJE
Kot običajno bo Informativa tako mladim kot odraslim olajšala odločitev, kje naj nadaljujejo izobraževanje, bodisi po zaključeni osnovni, srednji šoli ali fakulteti, saj bo predstavila programe vseh štirih slovenskih univerz in njihovih članic, visoke in višje strokovne šole, srednje šole, gimnazije, izobraževanje odraslih ter institucije, ki ponujajo informacije, povezane z izobraževanjem, od štipendiranja, bivanja v času študija, dela in študija v tujini idr.

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM
Tradicionalno bo Informativa postregla z bogatim izobraževalnim programom v dveh predavalnicah, na forumu, v računalniški učilnici in znanstvenem kotičku, kjer bodo potekala različna predavanja, predstavitve in okrogle mize. Veliko predavalnico bo s celovito predstavitvijo zavzela Univerza v Ljubljani (UL), ki bo ponujala predavanja in predstavitve na temo priložnosti štipendiranja študija (Erasmus, Af futura) skupaj s Kariernimi centri UL, izogibaja napakam pri vpisu na izbrane fakultete ali akademije z Visokošolsko prijavno-informacijsko službo UL, urednica priloge Zaposlovanje in kariera pri časopisni hiši Dnevnik Jana Petkovšek-Štakul bo vodila okroglo mizo z naslovom Ali je ljubezen do študija dovolj za uspešno poklicno kariero?, diplomante UL pa boste lahko povprašali vse kar ste si želeli vedeti o posameznih poklicih. V Mali predavalnici bo večino časa predstavitve vodila Univerza na Primorskem (UP).

Tako bo Fakulteta za management UP pripravila predavanje o varni rabi interneta, socialnih omrežij in nerazumnem puščanju osebnih podatkov, Pedagoška fakulteta UP bo predstavila tehnike uspešnega učenja, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije UP pa bo predstavljala osnovne pojme virtualne resničnosti in 3D-skiciranja ter izzive, ki jih ponuja kmetijstvo. Informativin forum bo prostor številnih predstavitev, med drugim bodo na njem nastopali Trkaj, Nipke in Artifex, potekale pa bodo tudi zanimive predstavitve gimnazije Franceta Prešerna, glasbeni nastop Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, predstavitve temeljnih postopkov oživljanja skupaj z Rdečim križem Slovenije, Centrala učnih podjetij Slovenije bo predstavila vključevanje centrale, katere poudarek je povezovanje in vključevanje učnih podjetij, ki temeljijo na ekonomskih vedah, v mednarodno mrežo.

Hrvaško ministrstvo za znanost in izobraževanje bo predstavilo visokošolski sistem Republike Hrvaške, turistična agencija Kompas pa bo predstavila eno najstarejših jezikovnih šol v VB, Wimbledon School of English. V Računalniški učilnici bodo obiskovalci vseh generacij spoznali vsa Googlova orodja (Koledar, Drive, Dokumenti, Diapozitivi in Preglednice), storitve v oblaku, spoznali MS Excel in Word ter se udeležili predstavitve štipendiranja in študiranja v angleščini v Rusiji.

DEFICITARNI POKLICI IN MOŽNOST PRIDOBITVE ŠTIPENDIJE:

EVROPSKI SOCIALNI SKLAD ZA MLADE
Ob 60-letnici Evropskega socialnega sklada (ESS) se bo v okviru skupinskega razstavnega prostora predstavilo šest državnih in javnih institucij, ki bodo mladim obiskovalcem predstavljali različne deficitarne poklice, priložnosti zaposlitve v Policiji ter v lesni industriji, različne možnosti za poklicno orientacijo, obenem pa bodo nekaj srečnežem ponudili izjemne priložnosti v obliki nagrad: 100 EUR mesečne štipendije za enega od deficitarnih poklicev (pek, mizar, mesar, elektrikar …) ter možnost obiska Ministrstva za javno upravo za ves dan.

Na prostoru ESS bodo za informacije na voljo predstavniki Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstva za javno upravo, Zavoda RS za zaposlovanje, Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS, DIT lesarstva Ljubljana in GZS - združenja lesne in pohištvene industrije. Za sproščeno ozračje bo poskrbel tudi raper 6Pack Čukur, ki se je tudi sam odločil za deficitarni poklic in se izučil za keramika.

NOVOSTI
Park tujine bo v letošnjem letu gostoval več kot 20 tujih izobraževalnih institucij in tako predstavil možnosti izobraževanja in zaposlovanja v tujini. Sodelujejo tako veleposlaništva kot tudi srednje in višje šole, visoke šole, fakultete, univerze, ki prihajajo iz Avstrije, Danske, Hrvaške, Francije, Madžarske, Nemčije, Španije, Švice, Rusije, ZDA in Kanade. Država partner letošnjega Parka tujine je Avstrija - Advantage Austria.

Znanstveni kotiček bo v času Informative razkrival kaj je elektromagnetni impulz in kako ga lahko nadzorujemo, kaj sta gravitacija ali magnetna privlačnost, opazovati bo možno stvari v lebdenju. Obiskovalci se bodo lahko udeležili zabavnih iger in zanimivih eksperimentov, ki jih pripravlja Antimuzej vsak dan v Avli Galerije.

SOČASNO ARENA MLADIH
Sočasno kot Informativa bo v Stekleni dvorani C Gospodarskega razstavišča potekala tudi prva Arena mladih in bo predstavljala življenjski slog mladih ter različne možnosti za širitev obzorij in kakovostno preživljanje prostega časa. Predstavljali se bosta društvi AIESEC in AEGEE, za kulturni užitek bodo poskrbeli Kinodvor z zelenim filmskih platnom, Mestno gledališče Ljubljansko in Slovensko mladinsko gledališče, za popotovanja bodo poskrbeli pri Slovenskih železnicah, 1naDan in NLB Vita. Mladi bodo lahko preizkusili pravi pravcati Bodifit fitnes, spoznali osnove jadranja in si ogledali pravo jadrnico skupaj z Jadralnim klubom Ljubljana.

Kako biti aktiven že v dijaških in študentskih letih bo predstavljal Mladinski svet Slovenije, Slovenska filantropija pa bo predstavljala priložnosti in pomen prostovoljstva. Za boljše počutje bodo skrbeli atraktivni Artifex s svojimi hip hop delavnicami, številne družabne igre in igre s kartami pa bodo potekale v Črni luknji. Na samostojnem prostoru se bo predstavljala tudi Mestna občina Ljubljana (MOL). Na prostoru MOL se bodo predstavljale številne organizacije, ki skrbijo, da je življenje mladih v prestolnici obarvano s kulturo, zabavo, in navsezadnje tudi z izobraževanjem - sistem BicikeLJ, Kino Šiška, Ljubljanski grad, LPP, Mestna knjižnica Ljubljana, Urad za mladino MOL, Zavod Bob, Šport Ljubljana, Snaga Ljubljana in številni drugi javni zavodi.

Vstop na Informativo in Areno mladih je brezplačen.

Več na www.informativa.si
in www.dobimo.se.  

VABILO K RAZPRAVI  V OKROGLI MIZI:
GOSPODARSTVO MLADIM: MAMINIH SINČKOV NE ZAPOSLUJEMO

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS v petek, 27. januarja 2017, ob 9.30. uri na Informativinem forumu pripravlja okroglo mizo, kjer bo šest direktorjev oz. zaposlovalcev spregovorilo o tem, kaj pričakujejo in iščejo pri bodočih zaposlenih. Na okrogli mizi, ki jo bo vodil Zoran Keser, skrbnik projekta Kompetenčni center za razvoj kadrov v lesarstvu pri Sektorju za razvoj in izvedbo projektov na Skladu, bodo sodelovali: Mateja Milost, direktorica družbe Fimago, d. o. o., Iztok Bizjak, direktor Gonzage, d. o. o., Maja Bradeško, pomočnica izvršnega direktorja pri Gorenju, d. d., Ana Laura Rednak, izvršna direktorica Plastike Skaza, d. o. o., Matic Vošnjak, direktor družbe Competo, d. o. o., Boštjan Bevec, direktor Konstrukcij Schwarzmann, d. o. o.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Mladi-Informativa-Vseslovenski-DanDomov
Powered By GeekLog