Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Minister-Financ-Zdruzenje-Frank-Pismo
Odprto pismo Združenja Frank ministru Dušanu Mramorju

torek, 24. november 2015 @ 22:31 CET

Uporabnik: Sonce

Spoštovani minister za finance Republike Slovenije Dušan Mramor!

Člani Združenja Frank se obračamo na vas kot na ključnega odločevalca v slovenski vladi, potem ko smo v preteklih mesecih zaman nagovarjali odbore slovenskega parlamenta, ministra RS za pravosodje, Banko Slovenije in koalicijske stranke, naj nam pomagajo.

Združenje Frank je nastalo nekaj dni po 15.1.2015, ko je sprostitev tečaja švicarskega franka napram evru pognala v nebo glavnice in obresti milijonov kreditojemalcev po Evropi. Po podatkih Banke Slovenije nas je v Sloveniji 15.000, ki vse težje odplačujemo oderuške kredite, skupaj z nami pa so prizadete naše družine in v primeru kreditov pravnih oseb številni delojemalci in njihove družine. Prizadet je tudi državni proračun, saj skoraj vse, kar zaslužimo, nesemo nazaj na banke, namesto da bi trošili in prispevali v dobro naše skupnosti.

Zavedeni kreditojemalci žanjemo za zdaj le ravnodušnost in privoščljivost naših politikov kljub dokazom, da imajo tudi številni slovenski politiki najete kredite, vezane na švicarski frank. Medtem so državljani in vlade v sosednjih državah že stopili na prste pohlepnim bankam z individualnimi tožbami oziroma sprejetjem zakonov, ki ščitijo zavedene potrošnike. Na tisoče vloženih tožb proti bankam je že prisililo nekatere med njimi, da vračajo preplačane kredite, ki so jim prinesli neupravičeni dobiček. Madžarska in hrvaška vlada sta sprejeli zaščitna zakona, ki bankam v odnosu do slabo informiranega posameznika odvzemata vsemogočni položaj in jih silita v popravo krivic in zakonito ravnanje.

Nedavno se je v prid kreditojemalcem izrecno in javno opredelila tudi Evropska komisija, ki nesporno ugotavlja, da so banke pri trženju kreditov v tuji valuti kršile evropske direktive o zaščiti in informiranju potrošnikov. Posledično Ustavno sodišče Republike Hrvaške ni razveljavilo med nedavno volilno kampanjo sprejetega zakona o obvezni konverziji »švicarskih« kreditov v evrske. Četudi je na Hrvaškem prišlo do spremembe oblasti na zadnjih volitvah, ni pričakovati, da bi se 55.000 hrvaških kreditojemalcev in njihovih družin znova nevarno približalo robu obstoja, saj so omenjeni zakon podprle vse parlamentarne stranke.

Minister za finance v poslavljajoči se hrvaški vladi Boris Lalovac se je neomajno boril za skupno rešitev problema oderuških »švicarskih« kreditov za svoje sodržavljane, čeprav je bil na Svetu za ekonomske in finančne zadeve EU deležen hudih pritiskov in kritike svojih evropskih kolegov, kot smo lahko izvedeli iz medijev. Lahko še razumemo ofenzivo Avstrije na ECOFIN-u v prid bankam, saj je Banka Avstrije poskrbela za ustrezno informiranje potrošnikov o tovrstnih kreditih, avstrijski državljani pa so prevzeli nase breme reševanja nasedle Hypo Alpe Adria banke, ki je tovrstne kredite najbolj agresivno tržila. Ne razumemo pa in ogorčeni smo, da je Slovenija po poročanju medijev dejavno nastopila v bran bankam in celo svetovala, naj banke tožijo hrvaško vlado pred mednarodnim arbitražnim sodiščem za izgubo, ki je dejansko le zmanjšan neupravičeni dobiček.

Spoštovani minister, še veste svoj dolg? Državljanom namreč, ki so izvolili vladajoče stranke, in ne kapitalu! Kaj ste naredili za več deset tisoč Slovencev, ki so najeli stanovanjski kredit na prigovarjanje bančnikov, da bo tečaj švicarskega franka nihal le za odstotek ali dva, zdaj pa se šibijo pod težo kreditnega bremena in jim grozi izguba strehe nad glavo? Ali bo res potrebna izguba človeških življenj iz stiske in obupa, da se boste zganili?

Pozivamo vas znova in javno, da nam omogočite, da bomo lahko pošteno odplačali takšne kredite, kot smo jih najeli! Pozivamo vas, da dosežete, da bodo banke odgovarjale za kršenje zakonodaje in dejanja gospodarskega kriminala! Pozivamo vas, da vzpostavite učinkovit nadzor nad bančnim sistemom v Republiki Sloveniji! Račun za to, česar ne boste naredili, vam bomo izstavili na naslednjih volitvah.  

Združenje Frank

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Minister-Financ-Zdruzenje-Frank-PismoDomov
Powered By GeekLog