Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Milijonar-Novica-Norveska-Bogastvo
Milijonarji, vendar nesrečni

sreda, 19. februar 2014 @ 22:32 CET

Uporabnik: Pozitivke

Vsi prebivalci Norveške so nedavno postali milijonarji, saj je norveški naftni sklad, ki je v državni lasti, toliko pridobil na vrednosti, da je vsak od približno petih milijonov prebivalcev vreden približno milijon v domači valuti oziroma dobrih 120 tisoč evrov (namesto da bi bil zadolžen – tako kot v Sloveniji in veliki večini preostalega sveta).

Ljudje seveda nimajo dostopa do teh sredstev, ki so namenjena naložbam, kriznim situacijam in podobnemu. Če k temu dodamo še triodstotno stopnjo brezposelnosti, se zdi, da je Norveška obljubljena dežela.

Kljub temu tudi tam ne cvetijo samo rože. Prebivalci skandinavskih držav namreč sodijo med najbolj depresivne v Evropi, kar zlasti velja za Norveško, saj je tam depresiven vsak petnajsti prebivalec, po nekaterih ocenah pa jih je še več. Blizu vodilnim državam na tej lestvici je tudi Slovenija, kljub znatno nižjem standardu. Na drugi strani je nadvse zanimivo, da med statistično najbolj srečne narode spadajo Bosanci, ki živijo v občutno slabših razmerah. Zdi se, da denar v resnici ne more kupiti sreče.

Tili Kojić
Vir: www.viva.si

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Milijonar-Novica-Norveska-BogastvoDomov
Powered By GeekLog