Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Mednarodni-Dan-Plasticne-Vrecke-Slovenij
Vsako minuto je v obtoku 1 milijon plastičnih vrečk. 1 milijon preveč!

sobota, 4. julij 2015 @ 22:30 CEST

Uporabnik: Sonce

Včeraj je bil mednarodni dan brez plastičnih vrečk. Ekologi brez meja vseskozi opozarjajo na problematiko pretirane uporabe plastičnih vrečk. Slovenci namreč na leto porabimo med 130 in 150 plastičnih vrečk, ki jih običajno ne uporabljamo dlje kot 30 minut. Večina svojo pot konča med mešanimi odpadki, kjer se razkrajajo tudi do 1000 let.

Evropski parlament je aprila sprejel nova pravila na ravni EU za zmanjšanje porabe plastičnih vrečk. Predlagali so dva ukrepa, postopno zmanjševanje uporabe lahkih plastičnih vrečk ali prepoved brezplačnega razdeljevanja teh vrečk.

Ekologi brez meja so kot rešitev predlagali pralne vrečke za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo, ker pa je ključno ozaveščanje najmlajših, so med svoja ozaveščevalna gradiva dodali poučno zgodbico “Potovanje male plastične vrečke” avtorice Mojiceje Podgoršek, kjer spremljamo malo plastično vrečko od njenega "rojstva" preko dramatičnih dogodivščin do skrivnostnega izginotja.

Pobudo za mednarodni dan brez plastičnih vrečk je dala španska fundacija za preprečevanje odpadkov in ozaveščanje potrošnikov (Fundació Prevenció de Residus i Consum), kampanjo pa podpirata organizaciji Zero Waste Europe in GAIA. Posebne akcije v Sloveniji pripravljata tudi Zero Waste občini Bled in Gorje. Danes bodo potrošnike spodbujali k uporabi vrečk za večkratno uporabo.

Jožica Peljhan Korošec iz komunalnega podjetja Infrastruktura Bled pojasni: “Na različnih lokacijah v občinah Bled in Gorje bomo vsem, ki bodo prinesli 10 ali več plastičnih vrečk, v zameno podarili bombažno vrečko s potiskom. Kdor bo prinesel večjo količino plastičnih vrečk, pa bo nagrajen s prav posebnim darilom.”

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Mednarodni-Dan-Plasticne-Vrecke-SlovenijDomov
Powered By GeekLog