Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Loofa
Loofa- naravna spužva

sobota, 3. februar 2007 @ 05:01 CET

Uporabnik: Pozitivke

Luffa je hitro rastoca rastlina iz družine kumar. Njen dom je Indija, komercialno pa jo pridelujejo še na Kitajskem, Tajvanu, Vietnamu, Centralni Ameriki, Koreji in Japonskem. Luffa se uporablja kot naravna goba, pri proizvodnji mila, lahko pa tudi kot hrana. Luffa je edina kopenska rastlina, ki se lahko uporablja kot naravna goba in ima pozitiven čistilni učinek na kožo.

Lahko pa se uporablja tudi za čiščenje posode. Plodovi rastline, se lahko, ko so se mladi, dolžine okoli 10 cm uporabljajo v kuhi, kot sladki plodovi buč vrste okra ali zucchini. Prav tako so užitna semena in cvetovi rastline. Surovo se lahko tudi nareže in uporabi kot kumarice. Rastlina sama je podobna kumarici in je vzpenjalka, ki zraste do 5 metrov v dolžino. Dozori v 110 dneh. Ko dozori, postane plod popolnoma čvrsta masa vlaken.

Plod takrat olupimo, stresemo semena ven in posusimo na soncu; popolnoma naravna spužva je nared. Listje rastline se ne bi smelo jesti. ko je zdrobljeno, proizvaja vonj, ki odganja insekte, živali in celo druge rastline. Rastlino lahko gojimo tudi pri nas, le obvarovati jo moramo pred zmrzaljo, zato jo posadimo spomladi najprej na toplo v lončke, v sredini maja pa na prosto. Semena pa lahko zaenkrat naročimo le preko interenta.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/LoofaDomov
Powered By GeekLog