Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Ljubezen-Seks-Delovno-Mesto
Ljubezen na delovnem mestu

torek, 19. marec 2024 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Neža Žigon v Vivi www.viva.si

Privlačnost in zaljubljenost se lahko zgodita kjerkoli in kadarkoli. Tudi v službi. Mnenja o tem, ali so partnerske zveze med sodelavci za posel, vzdušje in motivacijo koristne ali ne, so deljena; v splošnem velja prepričanje, da je pri tem potrebna velika mera previdnosti. Ko se dva člana delovnega kolektiva romantično zapleteta, namreč to utegne zaplesti tudi odnose v službi in slabo vplivati na storilnost - sploh če sprva burni ljubezni sledi razveza, ki je ljubimca ne prenašata najbolje.

Z upoštevanjem nekaterih osnovnih pravil spoštljivosti, diskretnosti in odkritosti pa lahko partnerske zveze med sodelavci celo izboljšajo storilnost, moralo, sodelovanje in stabilnost delovnega okolja, tako da so na koncu srečni vsi: šef, ki ima srečne delavce, novopečena partnerja, ki obelodanita svojo ljubezen, in njuni sodelavci, s katerimi delita svojo srečo.

Zakaj se ljudje na delovnem mestu zbližajo?
Na delovnem mestu preživimo približno tretjino življenja, zato pogostost razmerij na delovnem mestu ne preseneča. Občutki privlačnosti so med sodelavci že v osnovi neizogibni in skladni s človeško naravo: ko vstopimo skozi vrata delovnega mesta, hormonov pač ne moremo izključiti in jih znova vključiti, ko se vrnemo domov.

Poleg tega zaradi preobilice dela vse manj izkoriščamo družabne priložnosti zunaj delovnega mesta, saj nam za to zmanjkuje časa in energije. Delovno mesto je torej razmeroma stabilno okolje, kjer imamo dovolj časa, da o ljudeh, ki nas obdajajo in s katerimi tesno sodelujemo, izvemo več in hitreje, kot bi se kje drugje. Pri tem občutimo varnost: lažje je vstopiti v odnos z nekom, ki ga že dobro poznamo; v njegovem objemu se počutimo varneje kot v objemu človeka, ki smo ga pravkar spoznali v lokalu.

Še posebno tesno se povežejo ljudje, ki skupaj delajo v stresnih razmerah. Interakcije, povezane z delom, nam ponujajo priložnosti, da spoznamo njihove ideje, občutke, ambicije, zanimanja, vrednote in osebne navade. Redno sodelovanje pri dejavnostih, ki nas zbližujejo, lahko hitro postane osnova za nezaveden razvoj privlačnosti in intimnih odnosov, ki temeljijo na realnosti vsakodnevnih izkušenj in stikov.

Če tako zvezo vodimo premišljeno, se lahko nadejamo tudi njene prihodnosti (seveda, če si te prihodnosti želita oba). V nasprotnem primeru romantično zapletanje na delovnem mestu utegne pomeniti nevarnost za obe strani, tako za zaposlenega (oziroma oba vpletena) kot za delodajalca: odnosi se skrhajo, zaradi favoriziranja utegne priti do ljubosumja, v skrajnem primeru, ki pa niti ni tako zelo redek, pa celo do (ob)tožb o spolnem nadlegovanju.

Osnovni tipi ljubezni na delovnem mestu
Vsaka ljubezen na delovnem mestu je unikatna, vendar v splošnem razlikujemo med nekaj osnovnimi tipi, ki različno vplivajo na vzdušje v podjetju.

Počasi in s pametjo
Ne glede na to, kako se začne razmerje med sodelavcema, kako resno je in kako dolgo traja, je s poslovnega vidika najpomembneje to, kako dobro, kljub čustvenim in hormonskim pretresom, opravljate svoje delo. Za obvladovanje dveh tako pomembnih življenjskih področij je potrebna velika mera prilagajanja, diskretnosti in potrpežljivosti.

V razmislek:

5 ključnih nasvetov za ljubezen v službi

1. Ne zapletite se v romantično zvezo na delovnem mestu, razen če ste prepričani, da je na vidiku resna skupna prihodnost. Tako se boste izognili čustvenim pretresom, pa tudi sicer imajo sodelavci ob sebi raje stabilen par kot ljudi, ki skačejo iz postelje v posteljo.

2. Preden se s sodelavcem ali sodelavko resno zapleteta, se prepričajta, da imata glede razmerja enaka pričakovanja.

3. Idealno je, če s sodelavcem ali sodelavko, s katero imata razmerje, ne delata v istem oddelku ali nadstropju.

4. Vnaprej se dogovorita, kako se bosta obnašala, če se razmerje razdre.

5. Na delovnem mestu se obnašajta profesionalno, brez izkazovanja intimnosti.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Ljubezen-Seks-Delovno-MestoDomov
Powered By GeekLog