Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Ljubezen-Edinci-Prvorojenci
Koga ljubijo edinci, koga prvorojenci ...?

ponedeljek, 12. oktober 2015 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Obstaja več teorij o tem, kaj vse vpliva na izbor partnerja. Ena od njih na primer trdi, da edince privlačijo druge osebe kot na primer prvorojence?

Prvorojenci nočejo prvorojencev 
Raziskave so pokazale, da starši od prvorojencev pričakujejo več kot od ostalih otrok. Do njih imajo tudi večje zahteve, kar se najbolj pozna pri deklicah. Prvorojenke tako pogostokrat veljajo za najbolj ambicioznega otroka družine. Predvidevanja, da si bodo "alfa samice“ izbrale partnerja, ki je prav tako ambiciozen, kot so one, pa ne držijo. Dr. Sonya Rhodes je v knjigi The Alpha Woman Meets Her Match zapisala, da "alfa samice“ bolj privlačijo "beta moški“, ki so sicer delavni in ambiciozni, a mnogo manj o svojih izbrank.

Drugorojenci in ostali "sendvič“ otroci ljubijo vse 
Drugorojenci in ostali "sendvič“ otroci v primerjavi z edinci, prvorojenci in najmlajšimi veljajo za najbolj sproščene otroke v družini. So tudi tisti, ki so vedno pripravljeni sklepati kompromise. V primerjavi z drugimi otroki so bolj odprte narave, kar se kaže tudi pri izboru partnerjev. Privlačijo jih različne osebnosti, veljajo pa tudi za najbolj monogamne osebe. 

Najmlajši ljubijo "sendvič“ otroke
Najmlajši otroci so ponavadi najbolj kreativni. Tudi zato, ker prej uživajo v svoboščinah, za katere so se morali starejši otroci v družini trdo boriti. Dobro se zavedajo tudi, da bodo vedno dobili tisto, kar si želijo. Psihologinja Linda Blair je ugotovila, da si najmlajši v družini za partnerje najraje izbirajo drugorojence ali druge "sendvič“ otroke, ki so pripravljeni sklepati kompromise. Najmlajšim se izogibajo, saj so si preveč podobni

Edinci ljubijo razvajenčke
Edinci veljajo za perfekcioniste in zelo ambiciozne osebe. Pritisk staršev je v tej skupini največji in nikoli ga ni konec … Edinci se zato izogibajo prvorojencem, saj se dve "alfa“ osebnosti ne ujameta dobro. V takšnem odnosu namreč nihče ni pripravljen sklepati kompromisov. Se pa edinci, po mnenju avtorja knjige The Birth Order Book, Kevina Lemona, zelo dobro ujamejo z osebami, ki so se v družino rodili nazadnje. Slednji namreč potrebujejo varnost in stabilnost, ki jim ga nudi življenje z edincem, saj so kot najmlajši v družini prehitro uživali v neomejeni svobodi.

Vir: www.zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Ljubezen-Edinci-PrvorojenciDomov
Powered By GeekLog