Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Lak-Nohti-Test-Obstojnost-Potrosnik-Barv
ZPS Test lakov za nohte: Rdeče, bleščeče … pa tudi obstojno?

petek, 5. avgust 2016 @ 16:07 CEST

Uporabnik: Sonce

Še vedno iščete rdeč lak, ki bo obstojen ves teden, kot obljubljajo na embalaži, in se bo posušil v minuti? Potrošniške organizacije so na testu preverile 13 izbranih lakov in rezultati kažejo, da takšnega žal ni. So pa med laki razlike v obstojnosti, preverili pa so tudi njihovo kemično sestavo. Za izbrane lake so odšteli med 2,50 in 29,99 evra. Tokrat  je zmagal lak, ki sodi med dražje z oceno zelo dobro, a med dobro ocenjenimi najdemo vrsto ugodnejših alternativ.

Zanimivost s testa: prekrivnost in sijaj največkrat ne gresta z roko v roki.
Ženske pričakujejo od laka veliko: barva mora dobro in enakomerno prekriti noht, hkrati pa lak ne sme biti pregost, da ga lahko enostavno nanašamo. "V laboratoriju smo preverili prekrivnost enega nanosa laka in ugotovili, da so med laki precejšnje razlike in da prekrivnost in sijaj največkrat ne gresta z roko v roki. Lak, ki dobro prekriva, se navadno ne sveti najbolj, le en lak je pri obeh preizkusih prejel oceno »dobro«," je povedala Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Večdnevna obstojnost pri temnejših lakih je skorajda nemogoča
Pomivanje posode, kuhanje, čiščenje, prhanje in umivanje rok z milom nekajkrat na dan – za lake so bile to zahtevne preizkušnje. »Obstojnost lakov smo preizkusili tako, da smo preverili njihovo odpornost na mehanske poškodbe in tekočino (voda, umivanje z milom, uporaba detergenta). Stanje smo preverjali po eni, osmih in 24-ih urah po nanosu. Če so laki mehansko obremenitev večinoma prestali zelo dobro, pa je bila voda in v kombinaciji z detergentom trši oreh,« je povzela rezultate Urša Šmid Božičevič.

Suhi v minuti? Žal ne!
Za lakiranje nohtov potrebujete čas. Čeprav so na testu preizkusili tudi lake, za katere proizvajalci obljubljajo, da bodo suhi v minuti, se to ni zgodilo. V laboratoriju so do minute natančno izmerili, koliko traja, da se lak posuši tako, kot je treba.  In so čakali, od 15 in vse tja do 75 minut.

ZPS nasveti

Priprava
. Pred lakiranjem si roke dobro umijte in posušite. Ne nanašajte kreme. Tako boste nohte »razmastili«, lak boste lažje nanesli, pa tudi obstojnejši bo.

Podlaga
. Nanesite brezbarven t. i. »podlak« (osnovni nanos) in počakajte približno 5 minut, da se posuši. Šele nato začnite nanašati barvni lak. »Podlak« zaščiti noht pred obarvanjem, pa tudi površina nohta je bolj gladka, kar zagotovi večjo obstojnost barvnega laka.

Enakomernost barvnega pigmenta
. Pred nanosom pretresite stekleničko z lakom, da se barvni pigment enakomerno porazdeli po laku.

Najprej na sredini
. Lak začnemo nanašati najprej na sredi nohta, potem še na vsaki strani. Ne nanašajte laka čisto do obnohtne kožice, saj se bo »razlil« po njej.

Na tanko
. Lak nanašajte v tankih nanosih in počakajte, da se vsak nanos dobro posuši. Tako bo barva lepša in obstojnejša.

Sušenje
. Za sušenje ne uporabljajte sušilnika. Res je, da se bo zgornji nanos posušil hitreje, a spodnji nanosi bodo ostali vlažni.

Voda ne pomaga
. Razširjeno je tudi mnenje, da se bo lak hitreje posušil, če nohte zmočimo z mrzlo vodo. To ne drži.

Odstranjevalec laka
. Najbolj učinkoviti odstranjevalci vsebujejo aceton, ki pa nohte izsuši. Poiščite torej raje odstranjevalec brez acetona, vsebuje pa naj tudi olje.

Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest, julij-avgust 2016 in na www.zps.si

Izdelki na testu

Avril Le Vernis ŕ ongles
Bourjois 1 seconde gel
Bourjois La Laque
Dior Vernis
Essie Vernis ŕ ongles
Kure Bazaar Vernis ŕ ongles
Kiko Nail Lacquer
L’Oréal Le Vernis ŕ l’huile par Color Riche
Mavala Vernis ŕ ongles crčme
O. P. I Nail lacquer
Revlon Colorstay Gel Envy
Yves Rocher Vernis couleur vegetale
Yves Saint Laurent La laque couture

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Lak-Nohti-Test-Obstojnost-Potrosnik-BarvDomov
Powered By GeekLog