Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Labirint-Pozornost-Psihologija
V labirintu časa 2.del

ponedeljek, 28. oktober 2019 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Življenjske situacije
Marsikdaj mislimo, da se naša pozornost nahaja v sedanjem trenutku, a to ne drži. Ujeti smo v psihološki čas. Tisto, kar poimenujemo »življenje«, so le »življenjske situacije«, ki so tesno vezane na psihološki čas - preteklost in prihodnost. Določene stvari se niso odvijale tako, kot smo želeli. Na tem temeljimo svojo predstavo o prihodnosti in ta predstava odreka verodostojnost sedanjemu trenutku. Življenjske situacije so stvar uma. Obstajajo v času. Življenje pa je stvarno. Obstaja v sedanjosti.

Vsi sistemi - religiozni, ideološki in drugi, ki predpostavljajo, da najvišje dobro leži v prihodnosti in učijo, da cilj opravičuje sredstvo, so v zablodi. Cilji v prihodnosti naj bi bili sreča, enakost, svoboda, ... Doseženi pa so z nasiljem, mučenjem, ubijanjem... ljudi v sedanjosti. Ideja komunizma je terjala 50 milijonov življenj. Koliko pekla je v sedanjosti ustvarila vera v prihodnost!

Bolj ko kopljemo po preteklosti, bolj se pogrezamo vanjo in manj življenja imamo. Preteklost nas ne more osvoboditi preteklosti. To lahko stori le sedanji trenutek. Sebe ne morete najti z obujanjem preteklosti; najdete se le v sedanjosti. Namesto, da poskušate razumeti preteklost, se raje posvetite občutenju sedanjosti. To ne pomeni, da se odrečete aktivnostim in načrtom, a ne identificirajte se z njimi. Obstaja jasna ločnica med vašim življenjem in vašimi življenjskimi situacijami.

Notranji cilj življenjskega potovanja

V življenju želimo dosegati cilje, ki se povezujejo s prihodnostjo. Prihodnost torej ima svoj smisel. A kaj pravzaprav je prihodnost?

To, kar vidimo kot prihodnost, je sestavni del našega sedanjega stanja zavesti. Bodočnost je običajno kopija sedanjosti. Če vaš um nosi težko breme preteklosti, prihodnost ne bo lažja. Preteklost se podaljšuje skozi manjko prisotnosti. Kakovost vaše zavesti v tem trenutku je tisto, kar oblikuje prihodnost. Lahko dobite milijon evrov, a posledična sprememba zavesti bo samo površinska. Preprosto boste nadaljevali enake miselne vzorce, a v bolj luksuznem okolju.

Ko ste na poti, je treba vedeti, kam greste ali pa poznati vsaj pravo smer. Toda edina stvar, vezana za vaše potovanje, ki je zares stvarna, je korak, ki ga trenutno delate. To je vse, kar obstaja. Vaša življenjska pot ima zunanji in notranji cilj. Zunanji cilj je dospeti do kraja, doseči, kar ste začrtali, dobiti to in ono, kar seveda vključuje prihodnost. Toda če vaš cilj ali koraki, ki jih boste napravili v prihodnosti, zahtevajo toliko pozornosti, da postanejo važnejši kot korak, ki ga pravkar izvajate, potem ste popolnoma zgrešili notranji cilj potovanja, ki nima zveze s tem, kar delate in kamor greste, temveč le s tem, kako to delate. To nima nikakršne zveze s prihodnostjo temveč le s kvaliteto vaše zavesti v tem trenutku.

Vaše zunanje potovanje lahko obsega milijon korakov, notranje pa samo enega - tega, ki ga pravkar delate. Spoznali boste da ta v sebi združuje vse ostale korake kot tudi cilj. Ta korak bo preobražen v izraz popolnosti, dejanje neverjetne lepote in kakovosti. Predstavlja obenem namero in izpolnitev vaše notranje poti, poti vase. Lahko boste uresničili kak zunanji cilj (kar se pogosto dogaja) - npr. dosegli bajno bogastvo, a s tem pridelali notranjo bedo. Dobili boste svet, a izgubili dušo, kot je dejal Kristus. Ali pa boste propadli v zunanjem načrtu, a obenem do kraja uresničili notranjo namero. Konec koncev je vsakemu zunanjemu cilju namenjeno, da prej ali slej popade, saj podlega zakonu omejenega bivanja vseh stvari.

Prej ko dojamete, da vam zunanji cilj ne more prinesti trajnega zadovoljstva, bolje za vas. Ko boste uvideli omejitve zunanjih ciljev, boste opustili nerealna pričakovanja, da vas bodo osrečili in jih podredili svojemu notranjemu cilju.

Zoran Železnikar
Vir: www.prisluhni.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Labirint-Pozornost-PsihologijaDomov
Powered By GeekLog