Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Kurkuma-Zacimbe-Vzhodnjaska-Medicina
Kurkuma

četrtek, 16. junij 2022 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Piše: Anja Jurko v Vivi www.viva.si

Kurkuma, ki jo poznamo predvsem kot začimbo, je lahko pravi naravni zdravilec, če jo znamo pravilno uporabljati. Kakšne so njene zdravilne lastnosti?

Kurkumo, začimbni prašek rumene barve, pridobivajo iz korenine rastline Curcuma longa, ki je sorodnica ingverja. Pri nas jo poznamo predvsem kot začimbo, po tradicionalni vzhodnjaški medicini pa velja za učinkovito naravno zdravilo. Uporabljajo jo za čiščenje krvi, prebavil in izločal, koristna je pri težavah z jetri, žolčnikom, prebavi ter okužbah s hepatitisom. Deluje tudi kot močan antioksidant in protivnetno, zato velja za eno najbolj zdravilnih rastlin. V zadnjem času v različnih raziskavah skušajo dokazati tudi preventivno in kurativno delovanje kurkumina proti raku. Kurkumin je namreč tista rumeno-oranžna snov, ki kurkumi ne daje le prepoznavno barvo, temveč je tudi glavni vir zdravilnih lastnosti kurkume.

Zdravilni učinki kurkumina:
· pomaga nadzorovati vnetne odzive v telesu (revmatska obolenja, mehur, dlesni),
· olajša prebavo,
· podpira delovanje jeter in žolčnika,
· spodbuja nastajanje prebavnih tekočin,
· pripomore k boljšemu presnavljanju maščob (hujšanje),
· pripomore ohranjati zdravje jeter.

Pomoč pri razstrupljanju
S svojim življenjskim slogom lahko zastrupljamo jetra (neprimerna prehrana, premalo gibanja, določena zdravila), na njihovo delovanje pa slabo vplivata  tudi stres in prekomerna teža. Pri razstrupljanju je odlična pomoč kurkuma, ki  spodbuja nastanek žolča ter krepi jetra in ledvice, zmanjšuje pa tudi holesterol. Velja tudi, da kurkuma topi žolčne kamne, odpira žolčne poti in poveča pretok žolča ter preprečuje okvare jetrnih celic, zato podpira zdravo delovanje jeter in žolčnika.

Pomoč pri zdravljenju vnetnih obolenj 
Kurkuma je dobrodošla tudi pri zdravljenju vnetnih obolenj, še posebej artritisa (v kombinaciji s predpisanimi zdravili). Priporočeno je dnevno uživanje 400 mg kurkumina. Zgolj kot dopolnilo k običajnem zdravljenju artritisa s predpisanimi zdravili na recept, se priporoča dnevno uživanje 400 mg kurkumina.

Koliko in kako?
Za pomoč pri lajšanju omenjenih težav sta pomembni količina kurkume in oblika, v kateri jo užijemo. Kurkumin je seveda mogoče uživati kot začimbo, a potrebne so veliki odmerki, poleg tega pa so pogosta neželena posledica jemanja večjih odmerkov kurkume  prebavne težave, vključno z diarejo. Zdravilni učinki so večji, če jo uživamo v obliki prehranskih dopolnil – kapsul, ki vsebujejo dovolj visoke količine kurkume (600 mg), dodatno pa se okrepijo, če jo uživamo skupaj s črnim poprom, saj pospeši njeno vsrkavanje.  

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Kurkuma-Zacimbe-Vzhodnjaska-MedicinaDomov
Powered By GeekLog