Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Kulturna-Dediscina-Bikoborba-Unesco
Bikoborski lobi tik pred ciljem

četrtek, 13. avgust 2009 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Sonce

Bikoborba kot nematerialna svetovna kulturna dediščina UNESCA?

Bikoborski lobi skuša že nekaj let prepričati UNESCO, da bi bikoborbo zaščitil kot nematerialno svetovno kulturno dediščino. Projekt so poimenovali Proyecto Tauromaquia de la UNESCO, z njim pa želijo pridobiti UNESCOV "blagoslov" za eno najokrutnejših mučenj živali – da bi potem lahko bike v bikoborskih arenah nemoteno in za večno mučili do smrti.

Bikoborske organizacije z vsega sveta vročično sodelujejo pri tem projektu in so tik pred vložitvijo zahtevka za uvrstitev na seznam zaščite vredne nematerialne kulturne dediščine pri UNESCU.

In zakaj taka zavzetost? Zaradi vse glasnejših in vse bolj množičnih glasov zoper to barbarstvo v arenah. Mučitelji bikov se bojijo predvsem presahnitve denarnih prilivov, tudi državnih subvencij. Kajti tauromachija, kot poimenujejo svojo grozovito strast, je tudi izjemen posel. Samo v Španiji na leto prinese približno 1,5 milijarde evrov in približno 70.000 delovnih mest je odvisnih od tega krvavega spektakla.

Potihoma, a vztrajno, tako da številni tega še opazijo ne, se bikoborski lobi torej približuje svojemu cilju. S svojim neverjetnim vplivom in s svojimi političnimi povezavami je spletel mrežo, ki naj bi mu pomagala doseči cilj.

Najpomembnejše organizacije, ki želijo bikoborbo spraviti na UNESCOV seznam, so:

• Asociacion Internacional deTauromaquia (AIT)
• Mesa del Toro
• Asociación Taurina Parlamentaria (ATP)
• Union Latina

Ali bo tauromachija kmalu zares razglašena za nematerialno svetovno kulturno dediščino, še ni jasno, saj UNESCO še ni prejel uradnega zahtevka.

Naslednji krog sprejemanja novih nematerialnih kulturnih dobrin je že najavljen in  31. avgust 2009 je zadnji rok za oddajo prošenj za tokratno odločanje. Kmalu bo torej znano, ali bodo UNESCOVI strokovnjaki razpravljali tudi o bikoborbi in, če bodo, kakšna bo njihova odločitev.

Vir:
http://www.evana.org/index.php?id=47295&lang=de

2 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Kulturna-Dediscina-Bikoborba-UnescoDomov
Powered By GeekLog