Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Kuhinja-Kozmetika-Medicina-Kurkuma
S kurkumo nad jesenskimi prehladi

sobota, 1. oktober 2022 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Tanja Baća

Kurkuma je že nekaj časa nepogrešljiva začimba v moji kuhinji. Ima prav specifičen, precej intenziven vonj in okus ter se odlično poda tako k mesnim kot ribjim jedem, k rižotam, zelenjavnim jedem - skratka, jaz jo dodam skoraj vsaki jedi. Uživa se lahko surova ali kuhana, v vsakem primeru dobro dene našemu organizmu. Res pa ima surova nekoliko bolj izrazite protivnetne učinke, kuhana pa še bolje ščiti DNA celice.

Hranilna vrednost kurkume

100 g živila nas preskrbi s 350 kcal energije. V večini je sestavljena iz ogljikovih hidratov, kar tretjino od 65g predstavljajo vlaknine, slabih 8g je beljakovin in 10g maščob. Kurkuma vsebuje tudi enkrat in večkrat nenasičene (esencialne) maščobne kisline. Vsebuje C vitamin in vitamine B kompleksa (razen B12) ter v maščobah topna E in K vitamin. Vsebuje tudi izobilje esencialnih mineralov - glede na priporočen dnevni vnos je najbolj bogata z železom, kalijem in manganom.

Zgodovina

Kurkuma ima svoje začetke že pred 4000 leti in sicer v Indiji, kjer so jo uporabljali kot začimbo in v verske namene. Najprej se je razširila na Kitajsko, Vzhodno in Zahodno Afriko ter pozneje še na Jamajko. V ajurvedi se že dolgo uporablja v zdravilne namene. Večino se je proizvede v Indiji, približno 80% se je tudi konzumira tam.

Kurkuma za odpornost

Kurkuma je sorodnica ingverja in je glavna začimba v poznani mešanici začimb "Curry". Uporablja se v kuhinji, kozmetiki in v medicini. Značilno intenzivno zlato-rumeno barvo ji daje snov kurkumin, ki se veliko uporablja tudi kot barvilo (v gorčicah, sirih in maslih ter v kozmetiki). In ravno kurkumin je snov, zaradi katere je kurkuma tako zdravilna.

Kurkuma ima večkrat dokazane antioksidativne, protivnetne, antimutagene, protimikrobne in protirakave učinke. Za boljšo absorbcijo in večji zdravilni učinek jo uživajte skupaj s črnim poprom.


Recept za super zdravilni napitek, ki je mimogrede tudi neverjetno okusen - malenkost spominja na cedevito.
Tanja Baća, svetovalka zdravo in srečno življenje, urednica portala 360 STUDIO

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Kuhinja-Kozmetika-Medicina-KurkumaDomov
Powered By GeekLog