Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Kreditne-Pogodbe-Evropsko-Sodisce-Frank
Evropsko sodišče je potrdilo: neupoštevanje negativnih variabilnih obrestnih mer (EURIBOR, LIBOR) v kreditnih pogodbah...

ponedeljek, 9. januar 2017 @ 20:54 CET

Uporabnik: Sonce

Dne 21.12.2016 je Sodišče Evropske Unije v združenih primerih C-154/15, C-307/15 in C-308/15 izdalo sodbo, v kateri je odločilo, da so klavzule v kreditnih pogodbah o minimalni obrestni meri, pod katero variabilne obresti ne smejo pasti, nepoštene za potrošnika in zato zanj nimajo učinka. Gre torej za nepošten pogodbeni pogoj, ki potrošnika ne zavezuje, kar pomeni, da so te klavzule NEZAKONITE!

Omenjena sodba je pomembna tako za kreditojemalce evrskih kreditov kot za kreditojemalce v švicarskih frankih. V sodbi so združeni trije primeri iz Španije, kjer so kreditojemalci sprožili spor proti bankam zaradi določitve minimalne obrestne mere mere, pod katero variabilne obrestne mere niso smele pasti.

Vrhovno sodišče Španije je v sodbi sicer že odločilo skladno z Direktivo 93/13 in tožnikom pritrdilo, da gre za nepoštene pogodbene pogoje, vendar z učinkom neupravičeno preplačanih zneskov le od datuma razglasitve odločbe naprej, ne pa tudi za nazaj. Tožniki so se na to pritožili, sodišče Evropske unije pa jim je pritrdilo in sicer, da:

je klavzula o minimalni obrestni meri, pod katero variabilne obresti ne smejo pasti, nepošten pogodbeni pogoj, ki je skladno z direktivo 93/13 nezakonit, in da je potrebno neupravičeno preplačane zneske upoštevati tudi za nazaj!

Veliko slovenskih potrošnikov je sklenilo kreditne pogodbe, s katerimi so najeli posojilo, ki je vezano na obrestno mero EURIBOR ali LIBOR plus točno določen pribitek. Ko sta navedeni obrestni meri zaradi gospodarskih razmer v svetu zdrsnili v negativno območje (pod 0,00 %), so mnoge banke v Evropi, seveda tudi v Sloveniji, zaradi zmanjšanega dobička s potrošniki sklenile dogovor o minimalni obrestni meri, pod katero variabilne obresti ne smejo pasti.

V Združenju Frank smo že vse od ustanovitve združenja trdili, da so taki dogovori, ki so jih banke vsilile potrošnikom zaradi doseganja večjih dobičkov, nezakonite. Sedaj je temu pritrdilo tudi Sodišče evropske Unije, sodba pa neposredno zavezuje tudi slovenska sodišča.

Ta sodba je še dodaten dokaz, da bomo tudi kreditojemalci v švicarskih frankih na (če ne prej Evropskem) sodišču dosegli pravico.

Slovensko javnost ter VSE slovenske kreditojemalce opozarjamo, da je skladno s sodno prakso Evropske unije neupoštevanje negativnega EURIBORA in LIBORJA  nezakonito. Ob tem se sprašujemo, zakaj se ropanje poštenih državljanov s strani bank v Sloveniji nekaznovano nadaljuje?! Hkrati pozivamo vse državljane, da zahtevajo pravico in ne popuščajo pri vsiljevanju nepoštenih pogodbenih pogojev v kreditnih pogodbah!

Sprašujemo se tudi, ali se slovenski sodniki zavedajo, da so sodna praksa Evropske unije in direktive EU za nas zavezujoče. Zanima nas, kdaj bodo skladno z Direktivo 93/13 o nepoštenih pogodbenih pogojih in obstoječo sodno prakso tudi v tožbah »švicarskih« kreditojemalcev končno pričeli soditi v prid kreditojemalcev, kot drugje v Evropi!

Banke opozarjamo, da se bomo borili DO KONCA za vse kreditojemalce, dokler ne dosežemo pravice!

Ponovno poudarjamo, da se neomajno borimo za vzpostavitev nadzora nad bančnim sistemom v naši državi in da bomo za to uporabili vsa zakonita sredstva.

Združenje Frank

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Kreditne-Pogodbe-Evropsko-Sodisce-FrankDomov
Powered By GeekLog