Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Kombiniran-Pralno-Susilni-Stroj-Test-ZPS
Test pralno-sušilnih strojev

petek, 20. junij 2014 @ 22:31 CEST

Uporabnik: Sonce

Perejo dobro, pri sušenju pa je težav veliko
Če živimo v manjšem stanovanju, se zdi nakup kombiniranega pralno-sušilnega stroja dobra rešitev. Toda, ali je perilo v takem stroju dovolj dobro oprano in enakomerno posušeno?  Testi potrošniških organizacij, tokrat so pod drobnogled postavili 9 modelov, kažejo, da kombinirani stroji niso enakovredna zamenjava za samostojne izvedbe: po rezultatih je pranje v njih podobno dobro kot v pralnih strojih, česar pa nikakor ne morejo trditi za sušenje.

V Sloveniji precej zanimanja za kombinirane stroje. »Če nimamo primernih pogojev za sušenje perila, za dva ločena stroja pa ni prostora, je tak stroj tudi edina možnost, da se izognemo razpetim vrvem po stanovanju in sušenju po radiatorjih. Žal je pri nas ponudba pralno-sušilnih strojev skromna, a tudi sicer jih na trgu ni ravno veliko,« izpostavlja Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Pranje kot v pralnem stroju, a nenatančno sušenje in zmečkano perilo
Preizkusi so potekali kot pri testiranju pralnih strojev. Perilo (rjuhe, kavbojke, srajce) so prali pri 40 °C z uporabo programa za bombažno oziroma sintetično perilo (občutljivo), v boben pa so dodali še standardne krpe z nanesenimi madeži (kri, mleko, črnilo, maščoba, olje, saje, solatni preliv, vino, čaj, ličilo, čokoladni sladoled). Ugotavljali so, kako stroji operejo perilo, kako ga izpirajo, ožemajo in primerjali, koliko časa traja posamezen program.

»Večina testiranih pralno-sušilnih strojev pri pranju ni imela večjih težav, še najslabše so bile ocene za izpiranje (podobno kot na testu klasičnih pralnih strojev), izpostavlja Dušica Breskvar in dodaja: »Pri kombiniranih strojih je posebno pomembno ožemanje, saj rezultati vplivajo na čas in ceno sušenja perila, kjer pa so imeli vsi stroji težave.«

Tudi testiranje sušenja je potekalo enako kot pri samostojnih sušilnih strojih. Bombažno perilo so sušili do stopnje vlažnosti, ki je primerna za shranjevanje v omaro (0 % vlage) in do stopnje, ki je primerna za likanje (12 % vlage), občutljivo perilo pa do stopnje za likanje (1 % vlage). »Ne le, da lahko v kombiniranih strojih sušimo le manjšo količino perila, tudi po tem, kako sušijo, niso primerljivi s sušilnimi stroji. Programi sušenja trajajo nenormalno dolgo in so zelo nenatančni, perilo je neenakomerno posušeno in zelo zmečkano,« je rezultate komentirala Breskvarjeva.

Dobrih pralno-sušilnih strojev tokrat na testu ni bilo
Na pranje v testiranih strojih ni bilo večjih pripomb, povsem nesprejemljivi pa so rezultati sušenja, saj kot izpostavljajo na ZPS niso pričakovali, da bodo tako slabi. Programi sušenja trajajo predolgo in so nenatančni, kot da ne bi imeli vgrajenih senzorjev za vlago. Ni nenavadno, da je perilo v kombiniranem stroju po sušenju bolj zmečkano, kot bi bilo v sušilnem stroju, a takih gub, ki jih težko odstranimo, na perilu ne bi smelo biti. Velika poraba energije in vode za pranje in sušenje ne nazadnje pomeni velike stroške, kar je tudi pomembno, ko se odločamo za nakup.  

Cene testiranih pralno-sušilnih strojev so še kar zmerne glede na to, da sta v enem stroju združeni funkciji dveh, pralnega in sušilnega, a kaj, ko ena od funkcij nikakor ne izpolni pričakovanj. Na testu torej ni bilo dobrih kombiniranih pralno-sušilnih strojev, izbiramo lahko le med še sprejemljivimi in bolj ali manj slabimi, poudarjajo na ZPS, kjer so prepričani, da imajo proizvajalci pri razvoju teh strojev še veliko dela. Nekaj izboljšav pa so že opazili, na primer sušenje brez porabe vode in boljše čiščenje odvodnih cevi s pomočjo manjših količin vode pri enem izmed testiranih modelov.

Izdelki na testu:
Bosch WVH 28540 SN
Candy EVO 4 W 2643 DS
Cylinda FTTK 4940
Elektro Helios KT 4257
Electrolux EWW 1686 HDW
Gorenje WD 95140
Hotpoint WDG 8640 B
Kenny WD 1300
LG F84A8YD

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Kombiniran-Pralno-Susilni-Stroj-Test-ZPSDomov
Powered By GeekLog