Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Kognitivna-Disonanca-Negativni-Obcutki
Kognitivna disonanca

četrtek, 20. april 2017 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Najprej bi rada razložila definicijo besede, ki takole na prvi pogled deluje zelo 'kunštno'.
Kognitivna disonanca pomeni stanje negativnih občutkov, ki se sprožijo, ko se naše globoko prepričanje 'stepe' z nekim novim pogledom ali prepričanjem.

Pomembno je, da se zavemo, da ljudje vse prevečkrat v sebi gojimo zelo trdna prepričanja o neki stvari.
V veliki meri so to stvari, ki smo jih v življenju sprejeli kot samoumevne, ker je bila to bodisi družbena norma, predano razumevanje naših staršev ali nekaj, kar smo se morali naučiti v ponujenem učnem sistemu.

Ko se na poti skozi življenje srečujemo z novimi/drugačnimi pogledi in celo dokazi o določenih zadevah, ki ne govorijo v prid našim močno ukoreninjenim prepričanjem in že usvojenim znanjem, le-ta avtomatično zavračamo, dokaze dobesedno ignoriramo ali pa racionaliziramo in smo se pripravljeni celo prepirati, stepsti, v najbolj ekstremnih primerih tudi pobijati.
Takšen pojav ustvari v nas občutke, ki so izredno neprijetni in temu pravimo kognitivna disonanca. Tu pride na delo tudi naš Ego in ker nam je pomembno, da ščitimo naša prepričanja in verovanja, bomo odreagirali obrambno ali z napadom in zavračali vse, kar se ne sklada z že usvojenimi prepričanji. V nas se porodi nekakšna jeza in počutimo se ogroženi. V takšnem čustvenem stanju pa je zelo lahko manipulirati s človekom, saj komaj čaka, da mu nekdo ponudi potrditev njegovih starih prepričanj.

Simbolično bi to lahko primerjali, kot da bi nekomu, ki je celo življenje v kletki, odprli vrata, le-ta pa bi se ustrašil in se skril nazaj v kot. Poznana je tudi zgodba, kako slonu, ko je še majhen, zavežejo okoli noge tanko verigo, ki je na palici zabiti v tla. Ko slon zraste in bi to palico z lahkoto izpulil, tega ne naredi, ker v sebi še vedno nosi prepričanje, da se to ne da. Tudi ljudje velikokrat v življenju delujemo na podoben način.
Tipičen primer kognitivne disonance, s katerim se mogoče lažje poistovetimo, je, ko eden od partnerjev izve, da ga drugi partner vara. Kljub temu, da so dokazi več kot očitni, pa prizadeta stran raje verjame in posluša slabe laži, kot da bi sprejela novo realnost.

Veliko informacij, ki dobesedno krojijo naše življenje, je absurdnih, nerazumljivih, nelogičnih, tudi nedokazanih ali zlažiranih, pa jih vseeno večinoma sprejmemo oz. verjamemo vsemu kar nam ponudijo mogočni svet medijev in ostali tvorci predstavljene 'resnice' preko vladajočih, politično-gospodarskih struktur. V podzavesti imamo vsi nekakšnega čuvaja, ki nam šepeta, da se določenih stvari pač ne sprašuje in se o njih ne dvomi, če je to že večinsko odobreno. Bojimo se tudi stigmatizacije s strani družbe in bližnjih. Nekdo je nekoč izjavil: »Nič me ne motijo vprašanja, ki nimajo odgovorov. Moti pa me, da se o določenih odgovorih ne smemo spraševati.« Tako se počuti človek, ki je dvignil ali razširil svojo zavest, zato ne želi več čakati v kletki in išče svojo pot iz nje.

To sporočilo se mi zdi zelo pomembno, sploh zdaj v teh prelomnih časih.

Osnovno sporočilo Ved je, da živimo v Mayi ali iluziji in v svetu dualnosti, kar pomeni, da je vse samo izkušnja in da ima 'vsaka palica' vedno dva konca. Če se v pretežni meri nagibamo samo na en konec smo prikrajšani za izkušnjo na drugem koncu. Pomembna je zlata sredina ali ravnotežje, ki nam nosi uravnovešenost našega telesa, uma in duha in s tem pravo radost bivanja.

Čas je, da stopimo iz paradigme ali ustaljenega vzorca vsevednega in se začnemo spraševati. Kdo sem, Kako se počutim, Kje sem, Kaj me obkroža, Kaj vidim, Kaj občutim, Kaj slišim, Kaj vonjam, Kaj okušam in Kaj razmišljam, Kakšne so moje misli? Ob tem boste doživljali sedanjost, tako opevani tukaj in zdaj. Momente zavedanja kaj je zares vredno. Momente pristne radosti.

Obenem pa bi se skoraj morali zavedati tudi polja širše možnosti in se spraševati še globlje, ker se pot začne šele ko se zares zaveš, da nič ne veš.

Kognitivna disonanca je 'zoprn tič', ki nas vse po malem kljuva na različnih mestih. A lahko se mu upremo, če ga nehamo hraniti, odletel bo proč iskat hrano drugje. Odpreti se moramo novim možnostim. Kaj so pravzaprav religije? Kakšen pomen in simbolika se skriva v ozadju, vse imajo identične zgodbe trojstev. Pa vendar so zelo zavajajoče. Morda eno od vprašanj. Ali pa, ali obstajajo vesoljci oz. izven planetarne rase? Morda pa so kar s tega planeta? Ali pa, kaj pa če je Amerika res sama izvedla napad na wtc? Kaj pa če Zemlja le ni okrogla? Ja, šokantno možne nove informacije, kajne. To pa ne, nemogoče, ni dokazov, teorije zarot! Mogoče ja, mogoče ne, spomnite se, vedno sta dva konca. Sredina bi bila najboljša izbira!

Mely

Vir: www.mychi.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Kognitivna-Disonanca-Negativni-ObcutkiDomov
Powered By GeekLog