Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Kanada-EU-Trgovinski-Sporazum-Pogajanja
Minister Počivalšek naj se še naprej odločno zavzema za interese javnosti v sporazumu CETA

torek, 11. oktober 2016 @ 13:49 CEST

Uporabnik: Sonce

Organizacije civilne družbe so na ministra Počivalška, pristojnega za gospodarstvo, naslovile pismo, v katerem so podprle in pozdravile njegova dosedanja prizadevanja v pogajanjih o sklenitvi trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (t.i. CETA).

Kot so zapisale, lahko na njihovo podporo računa tudi v prihajajočih ključnih dneh, ko bo dokončno pripravljena posebna interpretativna deklaracija in sprejeta odločitev glede sporazuma CETA na Vladi. Deklaracija mora ustrezno nasloviti vsa odprta vprašanja, ali pa bo morala Vlada zavrniti podpis sporazuma CETA, o čemer bo predvidoma odločala ta četrtek.

Dosedanje delo in prizadevanja ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravka Počivalška, si zaslužijo javno priznanje, so poudarile organizacije civilne družbe, podpisnice današnjega javnega pisma ministru. Kot so zapisale, je Slovenija na srečanju stalnih predstavnikov v Bruslju ponovno opozorila na resne politične zadržke glede podpisa sporazuma CETA. Ti se nanašajo zlasti na gensko spremenjene organizme, vodne vire in sistema izvensodnega reševanja sporov ICS, področja, ki so visoko na vrednostni lestvici v slovenski javnosti ter tudi politiki.

Andrej Gnezda, Umanotera, je dejal: »Več kot 50 tisoč podpisov podpore nedavni pobudi za vpis pravice do vode v Ustavo dokazuje, kako pomembno je to vprašanje v Sloveniji. Minister Počivalšek je z nedavnimi vprašanji in opozorili Bruslju glede vplivov sporazuma CETA na vodne vire pokazal, da se je pripravljen zavzeti za to pomembno temo. Žal Evropska komisija teh opozoril ni upoštevala, saj deklaracija ne ponuja prepotrebnih pravnih zagotovil.« 

Evropska komisija in Kanada sta v zadnjem trenutku napovedali posebno interpretativno deklaracijo, ki naj bi naslovila vse pomisleke, ki so jih izrazile članice. Osnutek deklaracije, ki je prejšnji teden odtekel v javnost, po mnenju stroke in civilne družbe ne ponuja nikakršnih pravnih zagotovil. Belgija, Nemčija in Avstrija so po poročanju medijev zato že izrazile zahtevo, da se deklaracija ustrezno dopolni. Dopolnitev deklaracije je priložnost tudi za Slovenijo, da ustrezno uredi vse legitimne in strokovne pomisleke Slovenije.

»Slovenija se mora priključiti tej pobudi in zahtevati, da deklaracija uredi vsa odprta vprašanja, ki se pojavljajo v Sloveniji. Glede ne pretekli trud in konsistentno delo ministra Počivalška verjamemo, da bo to tudi zahteval.« je dodal Gnezda.

Pri tem lahko v prihajajočih ključnih dneh minister računa tudi na njihovo podporo, so sklenile podpisnice. V kolikor deklaracija ne bo ponudila pravnih zagotovil glede vodnih virov, sistema ICS in gensko spremenjenih organizmov, mora Vlada zavrniti podpis sporazuma CETA. Vlada bo predvidoma to odločitev sprejela še ta teden.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Kanada-EU-Trgovinski-Sporazum-PogajanjaDomov
Powered By GeekLog