Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Kakovost-Test-Korektorji-Podocnjaki-ZPS
ZPStest korektorjev - Velike razlike so v ceni, manjše v kakovosti

nedelja, 1. maj 2016 @ 11:56 CEST

Uporabnik: Sonce

Potrošniške organizacije smo na testu preverile kakovost 12ih korektorjev, za katere smo odšteli med 2,29 in 32,76 EUR na pakiranje oz. med 0,29 in 13,10 na ml ali gram. Večina preizkušenih korektorjev se je na testu dobro izkazala, prav vsi korektorji na testu so bili mikrobiološko neoporečni in brez težkih kovin.

Ko za prekrivanje podočnjakov ne pomagajo kamilični obkladki, rezine svežih kumar in mokra vata iz zamrzovalnika, uporabimo korektor. Praktično vsi proizvajalci dekorativne kozmetike imajo med svojimi izdelki tudi korektor (-je), med katerimi naj bi bili nekateri primerni za prekrivanje nepravilnosti na koži, drugi za »izbris« podočnjakov, tretji za kožo v zrelih letih in seveda taki za prekrivanje najstniških težav s kožo. Razlikujejo se tudi po obliki: nekateri so s čopičem, drugi s palčko, tretje je treba iztisniti iz tube, na voljo so tudi takšni z gobico ali v stiku.

»Kot se je izkazalo na testu, ni imel prav noben korektor težav s prekrivanjem, eden izmed izdelkov je prejel za prekrivanje celo oceno "zelo dobro", kar se na testih kozmetičnih izdelkov ni zgodi ravno pogosto. Zato so tudi končne ocene so večinoma dobre, največja razlika med korektorji pa se je pokazala v njihovi obstojnosti in embalaži,« je predstavila rezultate Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije ter dodala: »Čeprav so bile ocene za obstojnost večinoma dobre, je bilo nekaj tudi povprečnih, predvsem bi opozorili, da pretiranim obljubam o obstojnosti ni treba verjeti.«

Vsi izdelki so uspešno prestali mikrobiološki preizkus in test na težke kovine
Higiena je pri korektorjih zelo pomembna, saj izdelek nanašamo v bližini oči, zato so na testu morali  korektorji prestati mikrobiološki preizkus. »Ugotavljali smo prisotnost plesni, bakterij in glivic. Razveseljiva novica je, da so prav vsi izdelki, tudi tisti, ki ne vsebujejo konzervansov, prestali mikrobiološki preizkus brez težav. Kljub temu skrb za ustrezno higieno ne bo odveč,« je pojasnila Urša Šmid Božičevič ter dodala: »V laboratoriju smo preverili tudi morebitno prisotnost težkih kovin, a v nobenem izdelku niso našli sledi arzena, antimona, svinca, kadmija, kobalta, brona, živega srebra in niklja.«

Šibka točka: označevanje in embalaža
Označevanje je pomembno, saj je to edina informacija, ki jo potrošnik dobi o izdelku pred nakupom. Na ZPS opozarjajo in izpostavljajo, da na nobenem izdelku niso seznama INCI prebrali z lahkoto. Morda so črke še dovolj velike, a kaj, ko je seznam pogosto skrit pod nalepko, na kateri so zapisani podatki o proizvajalcu, ali pod črtno kodo, kar je velik minus.

Rezultati testa so objavljeni na www.zps.si

Izdelki na testu (po abecednem vrstnem redu):

Artdeco Mineral Fluid Concealer68
Astor Perfect Stay Concealer 24h+Perfect Skin Primer72
Catrice Re-Touch Light Reflecting Concealer
dm/Alverde Concealer
Dr. Hauschka Concealer
Essence Stay All Day concealer
Lancôme Effacernes Longue Tenue
MAC Pro Longwear Concealer Cache-Cernes
Manhattan Wake Up Concealer
Max Factor Master Touch Undereye Concealer74
Yves Rochere Zero Defaut 70
Yves Saint Lauren Touche Eclat

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Kakovost-Test-Korektorji-Podocnjaki-ZPSDomov
Powered By GeekLog