Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Julijske-Alpe-Informacije-Plazovne-Table
Postavljeni prvi plazovni tabli v Julijskih Alpah

torek, 17. januar 2017 @ 12:23 CET

Uporabnik: Sonce

Člani Športnega društva Freeapproved v sodelovanju s športno  trgovino ActionMama postavili prvi plazovni informacijski tabli v Julijskih Alpah.

Število domačih in tujih obiskovalcev gora v zimskem času se je zadnja leta močno povečalo. Med njimi so alpinisti, pohodniki, krpljarji, turni smučarji, freeriderji in celo družine z majhnimi otroki (npr. na saneh). Nekateri med njimi se namenoma izpostavljajo nevarnosti snežnih plazov; mnogi pa se te nevarnosti sploh ne zavedajo.

Zato so člani športnega društva Freeapproved iz Ljubljane dali lani pobudo za namestitev plazovnih informacijskih tabel na najbolj obiskanih izhodiščnih točkah za zimske izlete v Triglavskem narodnem parku. Po več kot pol leta jim je uspelo pridobiti soglasja lastnikov zemljišč, Triglavskega narodnega parka ter Agencije za Okolje in prostor RS; tako so bile izpolnjene vse formalne zahteve za izdelavo in namestitev tabel.

Prejšnji konec tedna, tik pred sneženjem, so na Pokljuki postavili prvi plazovni informacijski tabli v Julijskih Alpah. V naslednjih tednih bodo postavili še tri take table, in sicer v alpskih dolinah Tamar in Krma ter na smučišču Vogel.

Anže Čokl, vodja projekta: “S postavitvijo plazovnih informacijskih tabel želimo povečati varnost obiskovalcev, zmanjšati število nesreč in s tem tudi posredovanj članov gorske reševalne službe, ki v plazovitih razmerah še bolj kot sicer ogrožajo svoje življenje."

Jaka Ortar (univ. dipl. geog.): "Snežni plaz je najbolj zahrbtna zimska nevarnost v gorah -- ogrozi nas lahko med hojo, sankanjem, smučanjem ali vožnjo z avtomobilom, in to po zasavskih travnikih ali po najbolj strmih gorskih stenah, podnevi in ponoči, v soncu in megli. Najboljša zaščita pred snežnim plazom je poznavanje snežnih razmer, v katerih se lahko sproži snežni plaz, in prepoznavanje znakov nevarnosti na izletu. S plazovnimi informacijskimi tablami želimo delček znanja ponuditi tudi manj izkušenim obiskovalcem gorá."

S plazovnimi informacijskimi tablami želijo izboljšati obveščenost in ozaveščenost zimskih obiskovalcev gora ter prispevati k njihovemu učinkovitejšemu prepoznavanju aktualne plazovne nevarnosti.

Obiskovalci lahko na plazovni informacijski tabli preberejo, v katerih okoliščinah se sproži snežni plaz in kako lahko na izletu sami prepoznajo plazovno nevarnost. Poznavanje okoliščin za nastanek snežnih plazov ter opazovanje okolice med gibanjem v gorah namreč pomembno zmanjšata ogroženost zimskih obiskovalcev gora (pohodnikov, alpinistov, turnih smučarjev …). Na tabli je nameščena tudi naprava za samodejno preverjanje delovanja lavinske žolne.

Pri projektu, ki je nastal na prostovoljski osnovi in je bil v celoti financiran pod okriljem Športnega društva Freeapproved in njegovih članov ter v sodelovanju s trgovino ActionMama, so sodelovali tako domači kot tuji strokovnjaki. Med glavnimi domačimi strokovnjaki in obenem najbolj zaslužnimi za izdelavo plazovnih informacijskih tabel so bili: Jaka Ortar (GIAM ZRC SAZU), Jernej Burkeljca (UM FERI), Klemen Volontar (GRZS), Aleš Poredoš in Andrej Velkavrh (oba Služba za sneg in plazove ARSO) ter Anže Čokl (predsednik ŠD Freeapproved); tablo pa je grafično oblikovala članica društva Katja Šumrada (KAPUCKI, vizualne komunikacije).

Člani Športnega društva Freeapproved so bili še posebej veseli naklonjenosti, pomoči in sodelovanja Službe za sneg in plazove ARSO, GRZS, Športnega centra Pokljuka, enote Slovenske Vojske na Pokljuki, Prostovoljnega gasilskega društva Mavčiče in Klemna Šafarja iz trgovine ActionMama. Širok krog sodelujočih potrjuje, da so tovrstne dejavnosti potrebne in zaželene ter imajo široko podporo javnosti.

V Športnem društvu Freeapproved si želijo, da bi v prihodnjih sezonah postavili plazovne informacijske table tudi na drugih priljubljenih slovenskih gorskih zimskih izhodiščih.

Zgodba o nastajanju in montaži tabel ter ostale informacije

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Julijske-Alpe-Informacije-Plazovne-TableDomov
Powered By GeekLog