Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Jezik-Tujke-Slovenija
Pretirana raba tujk

nedelja, 31. maj 2015 @ 05:03 CEST

Uporabnik: AnaH

Pri nas naj bi bilo kar vse (ne)transparentno, (ne)korektno, (i)relevantno in ne pregledno, pravilno, bistveno. Meni sta v zadnjem desetletju največ preglavic povzročali besedi kurikulum in (ne)rezident. Ko sem prvo povezala z življenjepisom ali načrtovanjem iz slovarja, se ni ujemala z ostalo vsebino o izobraževanju.

Namesto prebivalcev naše države so nam ure in ure razlagali le še o rezidentih. Ob njih se mi je najprej ponujala misel o rezidencah, diplomatih in podobnem, toda vsebina je terjala nekaj drugega, plačnika davščin.

Pretirano vsiljevanje tujk odraža domišljavost in ne služi polnemu razumevanju podane vsebine. Pri branju si lahko pomagamo s slovarjem tujk, če ga imamo. Toda prav vseh besed v starih žepnih izdajah ni mogoče najti. Ob spremljanju radijskih in televizijskih oddaj pa lahko le ugibamo o pravem pomenu neznane besede ali pa ob brskanju po slovarju ali na Googlu zamudimo nadaljnjo vsebino. Zaprava časa in energije zaradi nekoga, ki se ne zna vživeti v druge ali pa se postavlja nad njih!

Pred skoraj 20-imi leti so slovensko znanstvenico nagovarjali nekateri sodelavci, ki so vedeli za njene poljudne zapise v časniku, naj se drži strokovnih izrazov in se ne ponižuje z domačimi. Dobro, da tega ni upoštevala, rada sem brala, kar nam je namenjala.

Predlani sem spremljala neko tedensko TV-oddajo z domiselnim voditeljem. Morda se še spomnite, kakšni so bili odgovori ljudi na ulici, ko je preizkušal njihovo poznavanje pomena tujk. Ob vprašanju, ali poznajo kakšnega heteroseksualca, so bili skoraj vsi v zadregi. Odzivali so se, kot da naj spregovorijo o geju ali lezbijki iz svoje ulice. Podobno je bilo ob vprašanju o inkarnaciji – če se prav spomnim - a so odgovarjali, kot da ne poznajo nobenega človeka na Zemlji in bi morali vedeti za morebitnega nezemljana med nami.

Pred približno 40-imi leti sem vodila en sam zbor delavcev. Na začetku sem prosila za dveurno vzdržnost od kajenja. Dodala sem, da nam res ni treba poznati vseh tujk, zato naj kar povprašajo po pomenu. In je nekdo iz uprave takoj odhitel iz dvorane ter se vrnil s knjigo v roki. Verjetno s slovarjem tujk!

7 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Jezik-Tujke-SlovenijaDomov
Powered By GeekLog