Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Japonska-Hotel-Roboti-Realnost-Tehnologi
V hotelu vas bodo pričakali roboti

nedelja, 1. marec 2015 @ 22:31 CET

Uporabnik: Sonce

Sliši se kot znanstvena fantastika, a bo še letos postalo realnost. Na Japonskem bodo julija odprli visokotehnološki hotel, v katerem bodo goste sprejemali humanoidni roboti. Ključi ne bodo potrebni, saj bodo sobe prepoznavale obraze gostov. V Henn-na hotelu (kar v prevodu pomeni "nenavaden hotel"), v Nagasakiju, bodo namesto živih receptorjev goste pozdravili roboti, ki dihajo in obvladajo več jezikov.

V hotelu bo na začetku "zaposlenih" deset robotov. Tri receptorke, ki bodo prijetnega videza in na las podobne človeku, se bodo z gosti sposobne pogovarjati o različnih temah. Gostje pa bodo lahko z njimi tudi flirtali, saj se bodo odzivale na telesno govorico, očesni kontakt in ton glasu. Štirje roboti bodo gostom pomagali nositi prtljago in jim pokazali pot do sob, trije pa bodo pomagali pri vsakdanjih opravilih v hotelu, kot je denimo čiščenje sob.

Visoka tehnologija bo prisotna povsod po hotelu, tako se bodo denimo vrata sob odpirala s pomočjo tehnologije za prepoznavanje obrazov. Sobe bodo minimalno opremljene, vso dodatno udobje pa bodo gostje po potrebi naročili s pomočjo tabličnih računalnikov. Namesto s klimatskim sistemom se bo temperatura v sobah uravnavala s pomočjo panela, ki bo zaznaval telesno temperaturo gostov.

Hotel bo ob odprtju 17. julija ponujal 72 sob, prihodnje leto jih nameravajo dodati še 72. Cena nočitev se bo spreminjala glede na povpraševanje. Na vrhuncu sezone se bodo gosti za sobe potegovali po principu »kdo da več«, pri čemer bo najvišja cena določena. Za standardno enoposteljno sobo bodo gostje tako odšteli največ približno 52 evrov in 134 evrov za triposteljno sobo.

Predsednik uprave Huis Ten Bosch, ki gradi hotel, Hideo Sawada, si želi, da bi to postal stroškovno najbolj učinkovit hotel na svetu. Sčasoma naj bi namreč roboti skoraj povsem samostjno skrbeli za hotel ter tako predstavljali kar 90% osebja. V prihodnje pa nameravajo po svetu zgraditi še okoli 1000 podobnih hotelov.

Vir: 24ur.com

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Japonska-Hotel-Roboti-Realnost-TehnologiDomov
Powered By GeekLog