Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Izpusti-Regulacija-Termoelektrarne-Onesn
Učinkovita regulacija termoelektrarn bi zmanjšala smrtnost zaradi onesnaženega zraka za 85%

torek, 11. oktober 2016 @ 10:50 CEST

Uporabnik: Sonce

IZPUSTI TERMOELEKTRARN ODGOVORNI ZA VEČ TISOČ SMRTNIH PRIMEROV V EU

Več kot polovica evropskih termoelektrarn ima posebno »dovoljenje za onesnaževanje«

Čeprav bi učinkovita omejitev emisij lahko vsako leto rešila na tisoče življenj, v Evropi še vedno prevladujejo termoelektrarne na premog s posebnim `dovoljenjem za onesnaževanje`, ki je nad vrednostmi, določenimi v EU zakonodaji. To so ugotovitve novega poročila »Dvigovanje evropskega temnega oblaka: Kako prenehanje uporabe premoga rešuje življenja«, ki so ga danes v Bruslju objavili Evropski urad za okolje (EEB), Zveza za zdravje in okolje (HEAL), Climate Action Network (CAN) Europe, WWF in Sandbag.

Poročilo kaže, da bi lahko z izboljšanjem okoljske učinkovitosti evropskih termoelektrarn vsako leto rešili 20.000 življenj. Z vzpostavo in doslednim omejevanjem onesnaževanja v skladu z najboljšimi in preizkušenimi tehnikami iz industrije, bi lahko letno število prezgodnjih smrti, ki jih povzroča kurjenje premoga, zmanjšali za 90% oz. z 22.900 na le 2.600 primerov.

Poročilo tudi ugotavlja, da sedanja zakonodaja ne prinaša želenih koristi za zdravje državljanov, saj so bile uvedene posebne izjeme s katerimi so je termoelektrarnam omogočilo višje emisije. V času objave poročila je imela več kot polovica vseh elektrarn na premog v Evropi posebno »dovoljenje za onesnaževanje« in lahko z emisjami presegajo limite, določene v EU direktivi o industrijskih emisijah.

Konec leta bodo države članice EU imele možnost, da sprejmejo izboljšane okoljske standarde skozi revidiran `LCP BREF`. S sprejemom teh standardov in izvajanjem učinkovitega omejevanja onesnaževanja termoelektrarn lahko dosežemo velik napredek pri izboljšanju zdravja ljudi po vsej Evropi. Postopek revizije zamuja že več kot dve leti, kar je privedlo do 5.600 nepotrebnih smrti in za več kot 15,6 milijarde evrov zdravstvenih stroškov.

»EU ne rabi na novo odkrivati kolo. Zakonodaja, ki lahko pomaga izboljšati zdravje državljanov prizadetih zaradi izpustov termoelektrarn, je pripravljena in čaka na sprejem. Na voditeljih EU je, da pokažejo politični pogum in prevzamejo odgovornost za njeno hitro sprejetje in izvajanje,« je dejal Darek Urbaniak, strokovnjak za energetiko pri WWF-ovem uradu za evropsko politiko.

Tudi medicinski strokovnjaki so izrazili podporo poročilu, med njimi tudi profesor Bert Brunekreef Evropskega respiratornega društva: »Onesnaženost zraka ubija. Strokovnjaki za zdravje pljuč želijo videti takojšnje sanacijske ukrepe. Za neukrepanje ni opravičila, ko gre za človekovo zdravje in življenje«.  

Za termoelektrarne, ki so odgovorne za 18 odstotkov vseh evropskih emisij toplogrednih plinov, trenutno ne obstaja nobena tehnika, ki bi v celoti odpravila emisije iz kurjenja premoga. Da bi resnično dvignili temen oblak, ki lebdi na Evropo, bo potrebno popolno opustiti elektrarne na premog v prid trajnostnih obnovljivih virov energije ter zmanjšati porabo energije.

Smrtnost v Sloveniji

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Izpusti-Regulacija-Termoelektrarne-OnesnDomov
Powered By GeekLog