Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Intuicija-Izum-Dusa-Moc-Sprememba
Intuicija

nedelja, 1. september 2019 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Veste, kako je prišlo do izuma šivalnega stroja, ki je rešil naše prababice počasnega šivanja na roke? Takole …
V 19. stoletju se je Američan Elias Howe že več let ubadal s tem, kako bi naredil šivalni stroj. Največ težav mu je delala igla, ki jo je stroj vedno zlomil. Poskušal je to in ono, a zaman. Potem pa …

Neke noči je sanjal, brrrr, da so ga ujeli ljudožerci. Ko so ga gnali, no saj veste kam, je opazil, da imajo kopja preluknjana pri vrhu. Hipoma se je prebudil iz sanj vesel, da se je rešil ljudožercev, še bolj pa zato, ker je prišel do rešitve.

Kako to, da se ni že prej spomnil tega?! Pri šivanju imajo igle uho na drugem koncu kot konico, ker je to bolj priročno, se pravi, tako se da lažje šivati na roko. Ni pa to dobro za strojno delo. Zato so se igle pri stroju vedno lomile. Premestil je uho h konici in … rešil problem.

Kaj je intuicija?

Nekaterim se pač posreči, boste rekli. Že morda, vendar se lahko posreči vsakomur. Če skuša nek svoj življenjski problem iskreno rešiti, če se mu zares posveti, se mu bo enkrat posvetilo. Spregovorila mu bo intuicija. Pri tem ne gre samo za iglo pri šivalnem stroju. Gre za pomembna vprašanja o življenju, odnosih, delu, o lastni usodi in usodi tistih, s katerimi živimo.

Intuicija je neposredno notranje vedenje. Intuicija ni spoznavanje s čutili, niti ni spoznavanje z logičnim sklepanjem. Intuicija preprosto ve. To je spoznanje, ki pride od znotraj. In kar je pomembno, intuicija je tisto globoko notranje vedenje, ki ima v sebi moč spremembe, prenove, ozdravljenja. Intuicija človeka od znotraj prenovi, ožari z lepoto življenja in s tem tudi druge.

Zgodba pravi, da je slikar slišal za čudovito rožo. Nikoli je še ni videl, samo slišal je za njeno ime. Želel jo je naslikati, a ni imel denarja, da bi si privoščil potovanje v daljne kraje, kjer je rastla. Zato  je šel v globoko meditacijo. Dolgo časa je bil potopljen vase. Ko je prišel iz meditacije, je vzel v roke risalo in papir ter narisal rožo. Vsi so se čudili, kako čudovito jo je narisal. Tisti, ki so že videli to rožo, pa so dejali, da je še lepša, kot v resnici.

Od kje izvira intuicija?

Vsak človek ima globoko v sebi dušo, ki je kot žlahten, sijoč biser. To je človekov najbolj plemeniti Jaz, ki pozna le dobro, ki govori le resnično in ki vidi le lepoto. Zavest duše je intuitivna - kar hoče, to neposredno uvidi in ve. Zakaj? Duša ima zelo široko zavest. V njeni zavesti je vse. Duša je tisto v človeku, kjer je posameznik zlit z vesoljem in kjer se vesolje dotika posameznika. Vse vesolje je kot velik, kozmični ocean, ocean čudovite zavesti. En zaliv tega oceana je v srcu vsakega človeka. Tam plivka kozmični ocean in to je duša. Zato duša čuti, pozna in ve, kaj so globlje resnice življenja, kaj je skrito za videzom. To je intuicija.

Duša živi v globoki tišini v zalivu srca tako kot modrec v tihi votlini. Ve, a ne govori. Kdor jo želi slišati, mora nehati za nekaj časa dirjati naokoli, mora se umiriti v mislih in čustvih ter postati čisto tih. Temu pravimo meditacija. To je tako, kot bi stopil v tiho votlino k tihemu modrecu. Potem ga lahko vprašaš, kar te žuli. Lahko ga vprašaš konkretne stvari. Kaj naj naredim, da dobim primerno službo? Zakaj imam z otroci nemogoč odnos? Ali lahko kako pomagam svojim prijateljem v stiski? In tako naprej.

Vir: www.cdk.si/soutripanje

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Intuicija-Izum-Dusa-Moc-SpremembaDomov
Powered By GeekLog