Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Intelekt-Prostor-Cas-Misel-Mehanizem
Bistven je intelekt! 4.del

sobota, 22. avgust 2020 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Prostor in čas
Prostor in čas sta miselna mehanizma, s katerima zavest na bolj neposreden način lahko pridobi znanje, to pa je odločilno za spoznanje in duhovno rast. Življenje je proces. Proces pa je časovno zaporedje dogodkov, občutkov ali stanj. Brez časa ni zaporedja, ni zaporednega procesa.

Za spoznanje je bistvenega pomena, da vemo, kako nek vzrok povzroči posledico. Če sta vzrok in posledica prisotna istočasno, je vzročnost mnogo teže izluščiti. Linearni čas je, kot smo že omenili, karakteristika samo tridimenzionalne (3D) stvarnosti. Vendar čas tu ni nekaj absolutnega; tudi za ljudi je le navidezno linearen, saj se pod vplivom določenih pogojev (na primer stres ali pa dolgčas) zakrivi – skrajša ali podaljša.

Saj veste, če ste zunaj WC-ja… Bitja (individualni intelekti, med katere seveda ne sodijo samo ljudje), ki niso vezana na tridimenzionalni svet, lahko potujejo v času v prihodnost in preteklost.

Prostor in čas sta povezana. Dva predmeta ne moreta eksistirati v istem trenutku na istem mestu. Če naj v istem trenutku obstoja več predmetov, potem mora obstajati prostor, kjer najdejo svoje mesto. Ko se predmeti premikajo iz enega prostora na drugi prostor, vmes mine čas, hkrati pa napravijo določeno pot v prostoru. Hitrost je v tridimenzionalnem svetu omejena, drugod, kjer prostor in čas v nam znanem pomenu ne obstajata, pa ne.

Tudi prostor ni absoluten. V vesolju se zakrivi ob pojavih, ki jih imenujemo črne luknje in tam so možni prehodi v druge dimenzije. A ne le tam. To je možno tudi na posebnih stičiščih dimenzij kot na primer na Zemlji v območjuBermudskega trikotnika. Tam lahko brez sledu izgine cela flota ladij… (tudi tega znanost ne zna pojasniti, saj bi na dnu oceana zaman iskali razbitine).

Se nadaljuje

Zoran Železnikar
http://www.prisluhni.si

1 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Intelekt-Prostor-Cas-Misel-MehanizemDomov
Powered By GeekLog