Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Hvaleznost-Sreca-Zelja-Ljubezen-Ljudje
S hvaležnostjo do sreče

torek, 15. november 2022 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Piše: mag. Agata Kopač

Vsi si v srcu želimo biti srečni. Poti do sreče pa je nešteto in vsak si lahko izbere svojo. Pri čemer je ena najbolj enostavnih pot hvaležnosti. Če bi zmogli biti čisto v vsakem trenutku hvaležni, bi se znašli v občutku brezpogojne ljubezni in sreče. Vseeno pa nam prav vsak trenutek, ko nam uspe biti hvaležni, prinese veliko dobrega v naše življenje.

To upoštevajo različna verstva že tisočletja. Kljub temu pa je bila hvaležnost s strani psihologije v preteklosti precej zanemarjena. Šele zadnja leta jo je zaradi njenih dobrodejnih učinkov začela pospešeno odkrivati in raziskovati pozitivna psihologija. Pa poglejmo, kako nas hvaležnost na enostaven način popelje k sreči.

Od hvaležnosti do brezpogojne ljubezni in sreče

Komaj uspemo izreči prve besede kot otroci, nas že učijo z vseh strani reči besedo "hvala". Kdaj naj bi jo uporabili, hitro ozavestimo. Se pa premalo poglabljamo v samo bistvo hvaležnosti in tudi, ko smo starejši, premalo izkoriščamo njene blagodejne učinke. Ko uspemo biti hvaležni, namreč pridemo v stanje zavesti, ki je povsem blizu stanju brezpogojne ljubezni in s tem notranje sreče. To pa je izjemno dobrodošlo, saj hvaležnost vadimo od malega in nam je veliko bolj oprijemljiva in domača kot brezpogojna ljubezen. V ta namen je tudi nastal projekt Hvaležnost 365, preko katerega dnevno odkrivamo delček za delčkom misterij, imenovan 'hvaležnost'. S tem pa avtomatično dvigamo svojo zavest in postajamo bolj srečni ter pomagamo soustvariti bolj srečno družbo. Dr. David R. Hawkins je rekel, da ko smo hvaležni, zvišujemo kolektivno vibracijo celotne populacije.

S hvaležnostjo lahko hitro spreminjamo razpoloženje

S pomočjo hvaležnosti lahko v trenutku spremenimo razpoloženje iz slabe v dobro voljo, saj nam omogoča transformacijo negativnih čustev. Njena prava magija pa se pokaže, ko nam pomaga, da se hitro spravimo ven iz najbolj groznih situacij, ko smo polni jeze, groze, žalosti, pomanjkanja ali dvomov vase. Težko je naenkrat preiti iz teh stanj v stanje brezpogojne ljubezni. Vseeno pa lahko svoje misli, katerih je po nekaterih podatkih kar 70.000 na dan, takoj preusmerimo od neprijetnega k tistemu, za kar smo hvaležni. Slednje pa nam omogoča, da se oddaljimo od črnih misli, ki ustvarjajo neprijetne občutke in čustva.

Hvaležnost vpliva na dobro počutje

Številne študije so tudi dokazale povezavo med hvaležnostjo in dobrim počutjem. Zato se pozitivna psihologija v zadnjih letih veliko ukvarja s hvaležnostjo in njenimi pozitivnimi učinki. Vsakič, ko gremo v občutek hvaležnosti, se naše počutje izboljša. Pri tem je zanimivo to, da ljudje, ki so sposobni iti v bolj intenziven občutek hvaležnosti, dobijo od občutka hvaležnosti več zadovoljstva in boljše počutje. To je zato, ker ko smo hvaležni, v nekem trenutku ne moremo hkrati občutiti negativnih čustev, kot sta na primer jeza in žalost. Vse sprejmemo táko, kot je.

Naj pride hvaležnost iz srca

Hvaležnost pa ne pomeni samo reči "hvala" in je tudi ne smemo izsiliti od nekoga v smislu, da jo od nekoga zahtevamo. Tudi od sebe ne zahtevajmo hvaležnosti na silo, če je ne čutimo glede nečesa. Hvaležnost mora priti iz srca. V srcu namreč vznikne in se potem širi v svet. Sicer ostane le pri racionalnem poskusu hvaležnosti. Lahko se le odkrito pogovorimo s sabo, zakaj ne čutimo hvaležnosti v določenem primeru in poskušamo odkriti, kaj nas ovira, da bi bil hvaležni, in to odpravimo.

Srčno hvaležnost do vsega pa lažje začutimo, ko spoznamo, da je vse, kar se dogaja okrog nas, posledica naših misli in ozavestimo, da smo mi 'Trumani našega šova'. Poleg tega nam zavedanje polarnosti, torej da vse sestoji iz dobrega in slabega, pomaga spremeniti perspektivo. V najbolj nemogoči peripetiji tako lahko najdemo nekaj, čemur smo lahko srčno hvaležni.

Naj hvaležnost ne rodi krivde

Žal pa ljudje, namesto da bi bili pretočni in iz vira jemali energijo, radi črpamo energijo od drugih. Ker nam jo strahovi preveč požrejo, radi lovimo druge v občutek krivde s pomočjo hvaležnosti. Tako se radi žrtvujemo v pričakovanju, da bomo dobili nekaj v zameno in tako poskušamo nekoga ujeti v občutek krivde.

Hvaležnost prinese obilje

Poleg dobrega počutja pa je koristno imeti v glavi čudežno moč hvaležnosti tudi pri manifestiranju vsega preostalega, kar si želimo. To lahko razložimo z zakonom privlačnosti. Ko smo hvaležni za nekaj, to privlačimo. Hvaležnost je stanje, kjer ne občutimo negativnih čustev in občutkov, zato ne blokiramo manifestacije želenega. Anthony Robbins pravi: "Ko si hvaležen, strah izgine in se pojavi obilje." Če si na primer želimo dobrega partnerja, se zahvaljujmo za dobro partnerstvo. Ko bomo sčistili vse strahove in bomo iz srca hvaležni za partnerstvo, ki si ga želimo, ga bomo tudi imeli. 

Ko smo hvaležni, nismo prestrašeni, zato lahko sledimo sebi, svojemu srcu. Le-ta pa nas vedno pelje tako, da je najboljše za vse, saj je v skladu z višjim redom univerzalne zavesti. Vse je v ravnovesju. Hkrati pa smo tudi v sedanjem trenutku, saj nismo niti v preteklosti niti v prihodnosti. Smo v zdaj. Mirni in srečni. Zavedamo se svojega čudovitega življenja. Smo v obilju. Tudi v krizi, nesreči ali tragediji lahko uvidimo blagoslov.

Hvaležnost postanemo mi sami

V kar usmerjamo svojo energijo, se zmanifestira. Zato ima lahko dnevno usmerjanje svojih misli v hvaležnost čarobne učinke. Veliki modrec v kabali je podal nasvet, naj se dnevno izreče vsaj 100 blagoslovov z željo, da s tem kabalisti napolnijo svoj dan s trenutki hvaležnosti in božanske zavesti. Hvaležnost pa lahko dnevno povabimo v svoje življenje tudi tik pred spanjem, tako da vzamemo v roke zvezek, v katerega začnemo zapisovati vse tiste stvari, za katere smo ta dan še posebej hvaležni. Ta kratki dnevni obred lahko prinese veliko svetlobe v naše življenje. Na ta način namreč lahko mirno zaspimo, saj se osredotočimo na dobro v svojem življenju in tako od sebe odženemo vse neprijetne misli. To pa blagodejno vpliva tudi na naše sanje in podzavest ter posledično na to, kar se nato odvija v našem življenju v prihodnjih dneh. Če pa je to za začetek prenaporno, je lahko naš prvi korak na poti hvaležnosti obisk facebook strani Hvaležnost 365, kjer je vsak dan posvečen hvaležnosti točno določeni stvari.

Zavedanje pomena hvaležnosti za naš notranji mir in srečo je tako izrednega pomena v naših življenjih in v prihodnje bo zagotovo še veliko raziskav usmerjenih v odkrivanje njene neizmerne moči. Zaenkrat pa lahko povzamemo le to, da je čar hvaležnosti v tem, da njenih plodov ni potrebno čakati, ampak da osrečuje prav v vsakem trenutku. Ko smo v tèmi, katere danes v našem prostoru ne primanjkuje, je sicer včasih izjemno težko videti kaj lepega. A če sredi zaudarjajočega smetišča poiščemo eno samcato stvar, za katero smo hvaležni, lahko zagotovo najdemo še eno. Tej pa sledi še neka druga stvar in tako dalje. Če vztrajno nadaljujemo, lahko iz pekla v naših očeh zasije raj. To pa je tudi zgodba celotnega človeštva in naše poti na Zemlji. Hvaležnost, ki jo občutimo ob raziskovanju zunanjega sveta, postanemo mi sami. Sreča je tu.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Hvaleznost-Sreca-Zelja-Ljubezen-LjudjeDomov
Powered By GeekLog