Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Hujsanje-Dieta-Lahka-Prehrana-Kalorije
Proti lakoti s koščkom črne čokolade

nedelja, 13. marec 2022 @ 05:02 CET

Uporabnik: Pozitivke

Hujšanje. Pozor pri izdelkih z oznako dietni ali lahki. Pri prehrani pazite na "skrite" kalorije. Uživajte raje nepredelano.
Dietno. Tisti, ki ste se odločili z novim letom izgubiti nekaj kilogramov, najbrž že žanjete prve uspehe. Poiskali smo nekaj nasvetov nutricionistov, ki vam bodo pri dieti v pomoč.

Manj maščob, več sladkorja
Prehranski izdelki z oznakami nizkokalorično, lahko, brez sladkorja, dietno in podobno so po navadi v času shujševalnih diet zelo priljubljeni. Kljub temu pa je pri teh oznakah treba pazljivo prebrati deklaracijo. Dietne mešanice kosmičev za zajtrk imajo denimo v povprečju le deset odstotkov manj kalorij od običajnih. Pozorni bodite tudi pri manj mastnih jogurtih, saj imajo ti velikokrat dodan sladkor. 
Za oljčno olje z oznako lahko velikokrat velja, da je "lažje" predvsem po barvi in okusu, ne pa po kalorijah.

Študije kažejo tudi, da oznake manj kalorično, dietno ... vplivajo na večino ljudi tako, da zaužijejo veliko večje porcije, kot če bi jedli "običajno" hrano.

Manj kalorij

Če se kljub dietni hrani in gibanju na tehnici vsak teden pokaže ista številka, razmislite, kako bi še lahko zmanjšali vnos kalorij. Če uživate polnomastno mleko, ki ima na kozarec 150 kilokalorij, ga zamenjajte z nemastnim, ki ima le 80 kilokalorij. 
Veliko kalorij prinesejo tudi vode z okusom – kozarec ima lahko celo do 125 kilokalorij. Če ne marate navadne vode, vanjo kanite nekaj kapljic limoninega soka. 
Izogibajte se sadnim jogurtom, še posebno jogurtom s podloženim sadjem. Raje navadnemu jogurtu dodajte sveže sadje.

Precej kalorično je tudi suho sadje, kot so posušene banane, ali krekerji. Velikokrat menimo, da bomo napad lahkote pregnali z energijsko ploščico. Tudi tukaj je potrebna velika previdnost, saj imajo take ploščice velikokrat ogromno kalorij. 
Napad lakote lahko preprečite z zelo začinjeno hrano, ki da večji občutek sitosti in zadovoljstva. Namesto čokoladne ploščice tako raje pojejte košček črne čokolade s čilijem.

Ogromno kalorij je v alkoholu – kozarec vina jih ima 125, kozarec piva pa 153. Če občasno popijete kozarec, omejite pitje le na konec tedna.

Spanec, zajtrk in voda ali čaj
Če vam primanjkuje spanca, se bo telo odzvalo z večjo potrebo po hrani. Prav tako je za uspešno dieto nujno redno jesti zajtrk, ki spodbudi delovanje metabolizma. Ljudje velikokrat zamenjujejo lakoto z žejo – večji občutek sitosti dajeta gazirana voda in čaj.

Vir: www.zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Hujsanje-Dieta-Lahka-Prehrana-KalorijeDomov
Powered By GeekLog