Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Hoce-Razlastitev-Kmetov-Magne-Steyr
V primeru Magne Steyr gre za nezakonito razlastitev kmetov

sobota, 20. maj 2017 @ 12:14 CEST

Uporabnik: Sonce

Razlastili so kmete in zemljišče podelili privatniku
Uvodoma je potrebno jasno izpostaviti, da je lakirnica najbolj strupeni del avtomobilske industrije. Kaj pomeni kemična industrija, ko gre za vodne vire, imamo v Sloveniji že številne tragične zgodbe. Nenavadno pri projektu Magne Steyr v Hočah je tudi, da lakirnice ne postavijo v avstrijskem Gradcu, kjer je že velik kompleks Magne. Uradni predstavniki Magne Steyr o tem na predstavitvi projekta v Hočah, kljub postavljenemu vprašanju, niso povedali ničesar.

Prav tako se postavlja vprašanje, od kod takšna čudna poslovna logika. Avtomobilske dele bi naj sestavljali v Gradcu, jih nato pripeljali na lakiranje v Hoče, ter potem spet odpeljali nazaj v Gradec. Ali ima lokalna skupnost in vlada glede transportnih poti kakšne rezerve, nam ni znano. V okviru obstoječih prometnih poti takšna rešitev ni realna, saj bi prišlo do prometnega kolapsa.

Samo po sebi se postavlja vprašanje, ali bi se s to selitvijo lakirnice avstrijsko podjetje rado znebilo samo najbolj umazanega dela proizvodnje. O nadaljnji širitvi in več tisoč novih delovnih mest namreč ni nobenega zavezujočega pisnega sporazuma.

Da pri tem projektu vlada razlasti lastnike kmetijskih zemljišč s katerimi se ti preživljajo, zato da bo ta zemljišča dobil drugi privatni lastnik, je po našem mnenju protizakonito in bi v primeru presoje na ustavnem sodišču zadeva padla. Ker bo v tem času verjetno državo že vodila nova ministrska ekipa in bodo prisotni drugačni pogledi, bo problem ostal na ramenih župana in občine Hoče.

Mimo tega projekta pa Zeleni Slovenije postavljamo javno vprašanje. Ali je kdo v Sloveniji že izračunal, koliko delovnih mest smo v zadnjih letih izgubili zaradi birokratskih ovir? Podatek bi gotovo šel v več deset tisoč. Zato je vsekakor prav, da vlada in ministri, ki so vpleteni, skrbijo za nova delovna mesta ter zmanjševanje birokratskih ovir. Se je pa treba zadev lotiti pri glavi in ne pri repu. Da sedaj neki potencialni investitor čaka pet ali več let na izdajo gradbenega dovoljenja je absurd, ob vedenju, da se nam mladi in izobraženi kader množično izseljuje v tujino.  

Problem sedanje vlade je, da je v zadevi  Magne Steyr z enim zakonom povozila vse druge zakone in postopke. Zeleni Slovenije vidimo rešitev v spremembi zakonodaje, ki bo ministre in uradnike zavezala k ažurnemu reševanju vlog občin pri sprejemanju OPN. Da bo to možno, pa potrebujemo kompetentnega ministra in strokovno bolj podkovane uradnike, vključene v te procese. Mislimo na državne in občinske uradnike, ki prevečkrat različno tolmačijo predpise. Sedanji ministri za okolje in prostor, kmetijstvo in gospodarstvo slabo opravljajo svoje delo pri nujnih spremembah prostorske in gradbene zakonodaje.

S kozmetičnimi popravki gradbene zakonodaje, ki smo jim sedaj priča, ne bomo dosegli tistega, kar v resnici naša država potrebuje. Resorno najbolj pristojni ministri bi morali skupaj iskati prave rešitve in pritiskati na vsa ostala ministrstva, da se zakonodaja spremeni tako, da bi k nam vstopalo čim več investitorjev. Še posebej tistih, ki prinašajo čiste tehnologije in delovna mesta z višjo dodano vrednostjo.

Izpostavljamo še, da do sedaj nobena vlada (in pravosodje) ni naredila nič, da bi razkrili špekulante, ki so kupovali kmetijska zemljišča in jih s pomočjo znanih lobijev in posameznih županov spreminjali v stavbna ter pri tem mastno zaslužili. Tako so najboljšo kmetijsko zemljo spreminjali v »šoping centre«. Ti isti ministri in vlade pa nam ves čas govorijo o prehranski samozadostnosti in ekološki pridelavi hrane?!

Predsednik Zelenih Slovenije
Vlado Čuš, spec.kl.diet, prof.sv.

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Hoce-Razlastitev-Kmetov-Magne-SteyrDomov
Powered By GeekLog