Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Hisa_Bivanje_Kemikalije_Voda_Zdravje
Prijetno bivanje

nedelja, 20. oktober 2019 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Valerija Hozjan

V hiši oziroma v stanovanju preživimo dober del življenja, zato je pomembno, da iz bivalnih prostorov odstranimo vse toksične vire, ki lahko ogrozijo naše zdravje.

Strupi in kemikalije se skrivajo vsepovsod, v preprogah, posteljnini, izolaciji, barvah, lepilih in v neštetih ostalih nepogrešljivih stvareh. Ena izmed takih strupenih snovi je bisfenol A, ki ga najdemo v plastičnih predmetih, igračah za otroke in posodah za živila, plastenkah itd.

Več kot 40 neodvisnih raziskav bisfenola A pri dnevnih odmerkih, ki so bili manjši od tistih, za katere Ameriški zvezni urad za hrano in zdravila pravi jamči varnost, je pokazalo, da škodljivo vpliva na glodalce, ko so mu izpostavljeni v maternici.

Po poskusih na živalih so raziskovalci na univerzah povezali zgodnje izpostavljanje bisfenolu A z rakom na prostati in dojkah v odraslem obdobju, težavami s koncentracijo, spremembami v vedenju, motnjami v regulaciji inzulina (kar vodi do diabetesa), povečanjem telesne teže, kromosomskimi poškodbami, zmanjšanjem števila jajčec in neplodnostjo.
(
povzeto po: www.altermed.org/vsebina/novica.php?kat_id_parent=186&clanek_id=470)

Sledi nekaj nasvetov, kako si ustvariti zdrav dom:

Kvaliteta zraka: H kvaliteti zraka veliko pripomore že zračenje prostorov, ventilacija v kuhinji in kopalnici, odpiranje oken, vsaj enkrat na dan. Kjer pa vse to ni mogoče je rešitev tudi nakup čistilca zraka, ionizatorja. Pri nakupu čistilca zraka pa je potrebno upoštevati vrsto dejstev, saj lahko z nepravilnim izborom naredimo več škode kot koristi. Več o čistlcih zraka si lahko preberete na strani www.ionizator.biz/.

Vlažnost: Če vam stene krasi plesen, pomeni, da so prostori vlažni in soparni, idealna pogoja za ravzoj plesni, bakterij, itd. Poskrbite za dobro izolacijo kleti (če jo imate) in zunanjih sten. Prav tako ne škodi večkratno zračenje stanovanja. Relativno vlažnost je mogoče testirati s psihometrijskim merilnikom vlage.

Voda iz pipe: Testirajte vodo iz pipe na svinec; če je potrebno zamenjajte pipe in namestite vodne filtre.

Posteljnina: Znebite se pršic v žimnici, (staro žimnico nujno zamenjajte), če je možno kupite posteljnino iz čistega bombaža pridelanega na ekološki način (pršice imajo raje sintetična vlakna). Posteljnino pogosto zamenjajte.

Preproge: Nadomestite jih s ploščicami, lesenim podom ali z netoksičnimi volnenimi preprogami. Okraševanje: Kupujte barve, ki vsebujejo minimalne količine hitro hlapljivih snovi. Uporabljajte zavese iz naravnih tkanin.

Sveče: Ker večina sveč bazira na nafti, in ker je stenj večinoma narejen iz svinca, je dobro preklopiti na sveče iz čistega čebeljega voska. Pa še lepo dišijo.

Čistila: Osvežilce zraka, loščila, pralne praške in ostala čistila zamenjajte z naravnimi, netoksičnimi izdelki, ki jih proizvajajo podjetja kot je Nature Clean Living (znamko ECOVER in ostale je mogoče kupiti tudi v Sloveniji v trgovinah kot so Kalček, Jablana in ostalih).

Osebni negovalni izdelki: Izogibajte se milom in šamponom, ki vsebujejo sintetične dišave in kemikalije. Kozmetiko nadomestite z naravno kozmetiko, ki ne vsebuje kancerogenih snovi (Dr. Hauschka, Weleda,..) Namesto parfumov raje uporabljajte čista eterična olja.

Kuhinjska posoda: Teflonsko posodo nadomestite s posodo iz litega železa ali z lončeno. Plastične posode nadomestite s steklenimi.

www.treehugger.com/

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Hisa_Bivanje_Kemikalije_Voda_ZdravjeDomov
Powered By GeekLog