Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Hipohonder-Zdravilec-Zdravnik
Zdravi bolniki - hipohondri!

sreda, 27. december 2017 @ 05:02 CET

Uporabnik: Miran Zupančič

Vse ankete kažejo, da po povprečni Slovenec med vsemi osebnimi željami na prvo mesto odločno postavlja svoje zdravje in zdravje ostalih članov svoje družine. Varnega se počuti samo v posredni ali neposredni bližini zdravnika.

Velika večina bolnikov je pripravljena v nujnih primerih zamenjati zdravnikovo prisotnost s pristojnostjo kakega zdravnika alternativne medicine. Naravni zdravilci so praviloma manj izobraženi od zdravnikov in vendar se pacienti praviloma brez pomisleka obračajo na njih in to zaradi vrste razlogov: Zdravstvene ustanove in zdravniki nenehno dvigajo cene svojih storitev in nepretrgano grozijo z nadaljnimi podražitvami.

Isto velja tudi za tovarne zdravil in razne socialne zdravstvene ustanove. Ker sociala kot globala vse bolj pojenjuje in bo končno obtičala nekje na minimumu minimuma, čleveku ne preostane nič drugega , kot da se sam bori za svoj obstoj in varnost. Zato v prvi vrsti mora biti zdrav in delovno sposoben. Usporedno si mora pridobiti nekakšno življenjsko rezervo v obliki pokojnine za prihajajoča stara in betežna leta. Zato pri nas plebiscitarno skoraj vsi na prvem mestu povdarjajo zdravje in samo zdravje.

Na Zahodu se je alternativna medicina razbohotila do neslutenih meja. Tej razmeroma dobro urejeni vedi sledi cela armada raznih samozvanih praktikov, zdravilcev, magov in podobno. Tukaj moramo biti objektivni in realni. To se je dogajalo vedno in skoraj skozi celo zgodovino človeštva.

To je skoraj nekakšna nujna spremljava vsakega napredka ki ustvarja ravnotežje med eno in drugo skrajnostjo, ter omogoča izkoriščanje in tog avtoraritativni dogmatizem. Nikoli ni dobro, da imajo vedno eni in isti zadnjo besedo. Svež primer iz prakse: V Združenih državah Amerike so sami študentje medicine glasno in odločno zahtevali uvedbo pouka alternativne medicine na univerzah.

In kaj se dogajav vsakodnevni praksi? Skoraj sleherni časopis od najbolj uglednega pa vse do skrajne progrošnega ima svojo svojo zdravstveno stran ali vsaj rubriko o zdravju. Na razpolago je tudi je tudi nešteto spcializiranih stokovnih revij in publikacij. Vsi so naekrat zaskrbljeni za naše zdravje in vsi nam ponujajo celo kopico raznih nasvetov. Pravzaprav je povsod v ozadju vedno nekakšen denar. Začela se je množična produkcija hipohondrov vseh kategorij. Biti bolan je danes velik luksuz, v bodoče bo še večji. Zakaj ne bi pravočasno te stroške zmanjšali?

Mladi ljudje, zdravi kot dren gredo skoraj vsak drugin teden k svojemu zdravniku. Pri tem odločno prednačijo ženske in to ne glede na izobrazbo. Psihoza naraščajoče brezposelnosti pritiska na žensko bolj kot na moške. Stres na delovnem mestu sili žensko, da letajo od kozmetičnega salona, frizerja, modnega salona, zdravnika pa vse do psihijatra in bionergetika.

Nori ritem življenja ne pozna usmiljena. Občasno prihaja do "sezonskih panik" kot so nore krave, ozonske luknje, radiaktivnost, domnevno povečanje gotovih obolenj in podobno. Pretirano število takih paničnih informacij polni čakalnice splošnih zdravnikov, jim jemlje dragocen ćas in jih dobesedno spravlja ob živce.

Take manije trajajo nekaj časa in omogočajo gotovim brezvestnežem in gurujem vsem mogočih eksotičnih nazivov da kar čez noč postanejo milijonarji.

Na drugi strani oceana je bila pred leti na moč moderno, da je vsaka družina morala imeti svojega psihijatra ali osebo ki se je za to razglašala. In dokler je mladi soprog v službi počenjal vse mogoče, da bi prislužil čimveč denarja, je žena doma zasrbljeno preštevala koliko orgazmov je doživela ta teden.

Razumljivo, da so prijateljice in sosede imele iste probleme in končalo se je tako, da je mlada gospa svojega najdražjega kar za rokav privlekla na skupinsko terapijo. Seksualni terapevt je vsekakor zahteval, da sta na vseh tretmajih prisotna oba zakonca, saj je bila tarifa naravnana tako, da se plačuje od prisotne osebe in ne od primera.

In dokler so se moški neprijetno presedali na svojih stolih, je terapevt spodbujal gospe, da prav do podrobnosti opisujejo kaj se dogaja pod odejo. Posebni čar je bil v tem, da so vsi za vse prav vse vedeli. Strokovnjak je med tem na računalniku ugotavljal za koliko procentov se je pri kateri dami povečalo število orgazmov in po potrebi ji je takoj izročil grafični diagram dogajanj tekočega tedna. Razumljivo, da ni pozabil proložiti račun s pripombo, da mora naslednji dan poslati ustrezni ček.

Nekaj podobnega se dogaja tudi v našem okolju. Ljudje so skozi poplavo zdravstvenih informacij žem toliko poučeni o dogajanju v lastnem telesu, da sploh ne vedo več kje imajo rep in kje imajo glavo. Prodaja zdravil narašča in to v glavnem takih brez recepta. Če zaupajnje v šolsko medicino odpove, je tu še dovolj raznih zdravilcev vseh profilov.

Psihoza zdravstvene ogroženosti pri modernih pacientih se ponavadi konča pri ugotovitvi, da je prisotno nekaj kar se s klasično diagnostiko ne da ugotoviti. To bi lahko bile razne psihične preobremenitve in motnje, občasno pomanjkanje življenjske energije, nekakšna negativna energija ki jo verjetno posreduje nekdo iz okolice ali pa mogoče celo nekakšna črna magija ali celo uroki.

Za pomoč je treba stopiti k strokovnjaku za določenen težave. In glej ga zlomka! V večini primerov to pomaga. Bioenergetik si bo vzel čas in bo s takim pacientom potrpežljivo obdelal bvse njegove težave in probleme. Njegov osebni zdravnik si pri najboljši volji ne bo mogel privoščiti takega luksuza, preprosto za to, ker je zunaj v čakalnici še cela vrsta čakajočih.

Marsikateri pacient že na leta čaka na svetli trenutek, ko bo zdravnik tiho in bo celo in bo celo uro v miru govoril o vseh svojih težavah in bolečinah. Na tako sodelovanje je vedno pripravljen samo alternativni zdravnik ali zdravilec, razumljivo, za ustrezni honorar.

Če je pa kdo prepričan, da ima kakšen urok nad seboj, naj bo pripravljen, da bo odpravo tega plačal astronomski honorar, jedel mešanico zmetih glist in mišjih iztrebkov. In prej bo zmanjkalo mišjih iztrebkov, preden se bo znebil črne magije in urokov- da o finačnem bankrotu sploh nhe govorimo.

Miran Zupančič

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Hipohonder-Zdravilec-ZdravnikDomov
Powered By GeekLog