Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Hemeroidi-Debelo-Crevo-Zadnjik
Hemeroidi

četrtek, 12. julij 2018 @ 05:02 CEST

Uporabnik: visia

Hemeroidi (strokovno jih imenujejo hemoroidi) ali zlata žila so ena izmed najbolj pogostih bolezni sodobnega časa. Zaradi sodobnega načina življenja lahko kar 50% prebivalstva pričakuje občasne ali stalne težave povezane s hemeroidi.

Kako nastanejo hemeroidi?
Debelo črevo je v predelu zadnjika na gosto prepredeno s krvnimi žilami. Preplet ven v zadnjiku imenujemo hemoroidni venski pletež.
Najpogostejši vzrok za začetek težav s hemeroidi je napenjanje pri odvajanju blata. Z napenjanjem zvišujemo pritisk v trebušni votlini, kar posledično povzroči tudi nabrekanje venskega pleteža v predelu zadnjika.

Ostali vzroki za težave s hemeroidi pa so lahko nosečnost, porod, zaprtje, telesni napor, prevelika teža in okvare jeter.

Simptomi

- Pri odvajanju blata se pojavi sveža kri,
- srbečica ali bolečina okoli anusa,
- otekline in izbokline anusa,
- občutek nepopolno izpraznjenega črevesa,
- uhajanje blata.

Notranji in zunanji hemeroidi

Poznamo notranje in zunanje hemeroide. Notranji se nahajajo globlje v analnem kanalu in običajno povzročajo manj težav. Na njih opozarja sveža krvavitev. Če vozel žil zdrkne ven iz anusa in ga lahko otipamo, govorimo o zunanjih hemeroidih. Ti povzročajo več težav, saj so precej boleči (otežujejo lahko odvajanje blata, sedenje, gibanje).

Kako preprečiti težave s hemeroidi?

Poleg zdrave prehrane bogate z vlakninami, pitja dovolj tekočine in skrbi za redno odvajanje, lahko nastanek težav s hemeroidi preprečujemo tudi z redno uporabo WC pručke.

Uporaba WC pručke nam omogoča temeljito izločanje brez napenjanja. Sedenje na klasičnem stranišču je nenaraven položaj za izločanje in povzroča napenjanje. V čepečem položaju, ki ga omogoča WC pručka, pa z bedri pritiskamo na trebuh, sprostimo mišico zapiralko in s tem pripomoremo k obilnejšemu izločanju brez napenjanja.

WC pručko je priporočljivo uporabljati preventivno, ker z njeno redno uporabo preprečujemo težave s hemeroidi in polipi, z zaprtjem in napenjanjem, s sindromom razdražljivega črevesja, z mehurjem in mišicami medeničnega dna.

Prav tako pa je namenjena vsem tistim, ki težave s hemeroidi že imajo, kajti čepeč način izločanja omili ali povsem odpravi težave s hemeroidi.

Vir: Magija Narave

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Hemeroidi-Debelo-Crevo-ZadnjikDomov
Powered By GeekLog