Ta oblika članka je prirejena za tiskanje, za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
http://www.pozitivke.net/article.php/Helikopterski-Starsi-Pretiran-Nadzor
Helikopterski starši: V ozadju tudi ta, sicer vse pogostejša motnja

sreda, 19. junij 2019 @ 05:02 CEST

Uporabnik: Pozitivke

Lebdijo kot helikopter in izvajajo nadzor...

Izraz helikopterski starši prihaja iz angleščine in označuje pretirano skrbne starše, ki kakor helikopter ves čas lebdijo nad otrokom, da bi ga nadzorovali in zaščitili. Po pisanju Wikipedije, ga je leta 1969 prvi uporabil izraelski psihologHaim G. Ginott v delu Between Parent&Teenager (Med starši in najstnikom), v katerem je citiral odraščajočega otroka, ki je o svoji preveč skrbni materi rekel, da "lebdi nad njim kot helikopter"

V ozdaju generalizirana anksiozna motnja
Helikopterski starši otroke nenehno vodijo, usmerjajo in nadzorujejo predvsem zato, da bi jih obvarovali pred nevarnostmi, nevšečnostmi in neprijetnostmi. "Za svoje otroke želijo le najboljše, zagotoviti najbolj varno okolje, najbolj zdravo hrano, najbolj zanimive aktivnosti, skratka vse za dobrobit svojih otrok," pojasnjujejo strokovnjaki s področja duševnega zdravja, ki v okviru programa OMRA seznanjajo, kako kako se soočiti z motnjami razpoloženje in kako jih obvladati.  Pogost razlog za takšno ravnanje je lahko tudi generalizirana anksiozna motnja pri enem ali obeh starših.Takšni starši so pretirano in nenehno zaskrbljeni za svoje otroke," dodajajo ob primeru ženske, ki se je udeležila ene od njihovih delavnic.

Pretirana skrb, ki jo hčerka zavrača
"Gospa, poimenujmo jo Angela, je na primer šele pri 70-ih letih na delavnici o anksioznih motnjah potožila, da s hčerko nima najboljšega odnosa. Na delavnici je spoznala, da pretirano izraža skrb, ki pa jo hčerka zavrača. Zgroženo je ugotovila, da izražanje pretirane skrbi ni znak ljubezni. Takoj je ukrepala. Namesto skrbi in preverjanj je po telefonu hčerki povedala samo to, da jo ima rada, in da veliko misli nanjo. Že takoj je začutila, da je bila hčerka manj zadržana. Prvi in pomemben korak k boljšemu odnosu je bil narejen."

Posledice pri otroku
Pretirana starševska skrb v otrocih zbudi različne odzive, ti pa vodijo v nekakšen začaran krog - starši so še bolj zaskrbljeni, saj se takšni otroci pogosto jezijo nanje, otroci postanejo neodločni, nesamostojni...
Odziv otroka na helikopterske starše:

Po njihovem je lahko rešitev že v samam zavedanju, da s pretirano skrbjo naredimo več škode kot koristi. "Izstopiti iz starih vzorcev je težko. Velja poiskati ustreznega sogovornika, da bo lažje. In nikoli ni prepozno za spremembe," opozarjajo pri OMRI. 

Vir: zurnal24.si

0 komentarjev.


Za vrnitev v običajni format kliknite tukaj:
www.pozitivke.net
http://www.pozitivke.net/article.php/Helikopterski-Starsi-Pretiran-NadzorDomov
Powered By GeekLog